Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op maandag 4 december

Pompidou op maandag 4 decemberKunst & Cultuur

Chantal Pattyn praat een uur met Stefan Hertmans en Jan Lauwers over 'Oorlog en Terpentijn'. Het boek krijgt een theaterbewerking door Needcompany.

Oorlog en Terpentijn door Needcompany, (c) Gwen Laroche

In 'Oorlog en terpentijn' verwerkte Stefan Hertmans de oorlogservaringen van zijn grootvader Urbain Martien. Het boek sleepte in 2014 de AKO literatuurprijs en Gouden Boekenuil van de Lezersjury in de wacht. De Engelse vertaling werd door The New York Times uitgeroepen tot één van de beste tien boeken van 2016, en vertaler David McKay won er de Vondel Translation Prize mee.

Ook theatermaker Jan Lauwers werd geroerd door het boek. Op 7 december 2017 gaat de theaterbewerking door Needcompany in première in de Bourlaschouwburg in Antwerpen.

Chantal Pattyn brengt de schrijver en de theatermaker een uur samen en polst ook naar hun volgende projecten. Stefan Hertmans schreef op vraag van Confituur 'De blinde stoker van de hamam van Fez', het boekhandelsgeschenk voor de Dag van de Onafhankelijke Boekhandel

Verder zette componist Jeroen D'hoe zes nieuwe gedichten van Stefan Hertmans op muziek voor Brussels Philharmonic. 'Songs for the crossing' gaat op 15 december 2017 in wereldpremière in Flagey.

 

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.