Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op woensdag 13 december

Pompidou op woensdag 13 decemberKunst & Cultuur

Chantal Pattyn praat met Liesbet Kusters over het nieuwe museum PARCUM en met Peter Carpreau over Middeleeuwse beeldhouwkunst in de Lage Landen. Els Snick brengt het verhaal van de Duits-Joodse kunstenaar Charlotte Salomon.

Te zien in Parcum: stam van de lindeboom die uit een twijg van de Heilige Odrada zou ontsproten zijn. Stadsarchief Mol (c) Bea Borgers en Mirjam Devriendt.

Eind oktober 2017 opende PARCUM in Leuven, een nieuw museum in de Abdij van Park. De openingstentoonstelling 'Van de wereld' onderzoekt het leven in afzondering. Curator Liesbet Kusters bracht erfgoed uit kerken, kloosters en abdijen samen met hedendaagse kunst van onder meer Marlene Dumas en Ann Veronica Janssens.

Wat verderop pakt museum M uit met Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen. Topstukken uit het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken reisden uitzonderlijk naar Leuven. Curator Peter Carpreau vertelt waarom de beeldhouwkunst in die periode zo'n bloei kende in Vlaanderen en Brabant.

De Duits-Joodse kunstenares Charlotte Salomon kwam in 1943 om het leven in Auschwitz. Met 'Leven? Of Theater?' maakte ze een graphic novel avant la lettre: een levensverhaal in ruim 800 gouaches dat nog tot eind maart 2018 integraal te zien is in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Ondertussen verscheen bij uitgeverij Cossée 'Charlotte Salomon, Berlijn als inspiratie' van Katja Reichenfeld. Els Snick las het boek.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.