Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou op woensdag 6 september

Pompidou op woensdag 6 septemberKunst & Cultuur

Chantal Pattyn praat met Bernard Foccroulle over de langverwachte restauratie van het orgel in de Henry Le Boeufzaal van Bozar. Maar ook het werk van Gordon Matta-Clark en Olafur Eliasson komt aan bod.
Henry Le Boeufzaal, Paleis voor Schone Kunsten, (c) Bozar/Denis Erroyaux

Henry Le Boeufzaal, Paleis voor Schone Kunsten, (c) Bozar/Denis Erroyaux

Het monumentale orgel in de Henry Le Boeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten deed er decennialang het zwijgen toe. Organist Bernard Foccroulle ijverde jaren voor een grondige restauratie van het instrument. Nu is het eindelijk zover. Het orgel laat opnieuw zijn stem horen tijdens het InORGuration-festival in Bozar. En daar gaat ook een nieuwe compositie van Foccroulle in première, gebaseerd op de Goddelijke Komedie van Dante.

Deze week is het veertig jaar geleden dat de Amerikaanse kunstenaar Gordon Matta-Clark in Antwerpen een leegstaand kantoorgebouw onder handen nam. Dat legendarische kunstwerk, Office Baroque, wordt door kunstenaar Gert Adriaenssens opnieuw tot leven gebracht in Antwerp Tower.

Kunstenaar Olafur Eliasson wordt gevraagd van het MoMa in New York tot de Biënnale van Venetië. Maar hij maakte ook nieuw werk voor stichting De 11 Lijnen in Oudenburg. Sam Steverlynck ging kijken en sprak met de kunstenaar.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram