Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou over Frank Lloyd Wright

Pompidou over Frank Lloyd WrightKunst & Cultuur

Volgende week zou de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright 150 jaar geworden zijn. Pompidou kan onmogelijk rond dit monstre sacré van de Amerikaanse architectuur heen.
Fallingwater door Frank Lloyd Wright

Fallingwater door Frank Lloyd Wright. Foto (c) Mattis/Sandbox - wikipedia.org

F.L. Wright schiep enkele onvergetelijke iconen van de twintigste eeuw zoals de villa Fallingwater, een huis gebouwd bovenop een waterval in Pennsylvania en wie kent niet de beroemde spiraal van het Guggenheim Museum in New York?

Frank Lloyd Wright bedacht ook het model van het zogenaamde Prairie-house, een villa die volgens Wright perfect overeenstemde met het prairielandschap in het noorden van Amerika zoals in zijn ‘homeland’ Wisconsin. De harmonie met de natuur zou in al zijn ontwerpen een leidraad zijn.

Ook over ruimtelijke planning had Wright eigenzinnige ideeën, die vandaag de wenkbrauwen doen fronsen.

Frank Lloyd Wright stierf toen hij 91 was in 1959. Hij realiseerde meer dan 500 gebouwen en leidde een leven dat bij momenten de voorpagina’s van de Amerikaanse kranten beheerste.
In Pompidou houden we de erfenis en het leven van Frank Lloyd Wright tegen het licht met Professor Hilde Heynen, architect Xaveer De Geyter en Aaron Betsky, directeur van de Frank Lloyd Wright School of Architecture, die is gehuisvest op twee plekken die Frank Lloyd Wright voor zichzelf bouwde: een zomerverblijf, ‘Taliesin’ genaamd, in Wisconsin en een winterverblijf in het warme Arizona, ‘Taliesin West’.

“Every great architect is - necessarily - a great poet. He must be a great original interpreter of his time, his day, his age.” - Frank Lloyd Wrightµ

Pompidou over Frank Lloyd Wright op 6 juni, na het nieuws van 17u.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram