Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou presenteert: Jacqueline Mesmaeker

Pompidou presenteert: Jacqueline Mesmaeker

Een nieuwe aflevering van Pompidou Presenteert over de Brusselse kunstenares Jacqueline Mesmaeker. Haar werk wordt nog tot 21 juli tentoongesteld in BOZAR.

In BOZAR wordt het werk van de Brusselse kunstenares Jacqueline Mesmaeker (1929) tentoongesteld. Na een vroegere loopbaan in de modesector besloot ze in de jaren zeventig naar de kunstschool in Brussel te gaan. Haar multidisciplinaire en poëtisch werk viel in de smaak, maar toch bleef Mesmaeker voornamelijk onder de radar. Tot nu. In het voorjaar 2020 werd haar werk tentoongesteld in Cultuurcentrum Strombeek en nu in BOZAR. Quelle aventure!

Galerie Nadja Vilenne
Les Introductions Roses

Je vois ce que tu ne vois pas

De kunstwerken van Jacqueline Mesmaeker zijn poëtisch en subtiel. Met ‘je vois ce que tu ne vois pas,’ een van de favoriete zinnen van Mesmaeker, wijst de kunstenares op de schoonheid van het onopgemerkte en van het dagelijkse. In BOZAR kan je het werk Les Introductions Roses (1995) bekijken. Hier speelt Mesmaeker met positieve en negatieve ruimte. Ze vulde scheuren in boeken en kieren en kloofjes in haar eigen appartement op met een zachte, roze stof. Een erkenning van de vergeten ruimte. Dat roze is geen verwijzing naar het vrouwelijke, maar wel naar de schilderkunst: de roze wangen van Frans Hals en de stoffen van Watteau.

In haar appartement in Brussel herbergt Jacqueline Mesmaeker een indrukwekkende verzameling objecten. Van postkaarten tot Italiaanse lampen, van walnoten met sigarettenpeuken tot een versteende peer.

Je kan Ah, quelle aventure! nog tot tot 21 juli te bezoeken in BOZAR.