Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou woensdag 12 juni 2019

Pompidou woensdag 12 juni 2019Kunst & Cultuur

Sara Debroey trok naar Londen voor de overzichtstentoonstelling van de avant-garde kunstenares Natalia Gontcharova. Eva Rovers schrijft brieven aan de vergeten uitvinder Buckminster Fuller in ‘De rebelse held’. En Marc De Bie las over mammoetenfossielen in ‘Lied van de tijd’ van de Britse schrijfster Julia Blackburn.
Natalia Goncharova, van 6 juni tot 8 september in Tate Modern©ADAGP

Natalia Goncharova, van 6 juni tot 8 september in Tate Modern

De Russische Natalia Gontcharova vermengde in haar schilderijen Russische volkstaferelen met de nieuwste kubistische en fauvistische modes. Tijdens de hoogdagen van de avant-garde was ze op alle fronten thuis. Ze ontwierp kostuums en decors voor de Ballets Russes en gaf schilderles aan Malevitsj. Ze stond mee aan de wieg van Der Blaue Reiter en trok na de Russische Revolutie naar Parijs om daar de gouden jaren twintig te beleven. Haar werk reikt van schilderijen tot kostuumontwerp en van cinema tot boekdesign.

Tate Modern eert Gontcharova deze zomer met de eerste overzichtstentoonstelling van haar werk in het Verenigd Koninkrijk. Sara Debroey ging kijken.

Als dochter van dichter Thomas Blackburn en kunstenares Rosalie de Meric kende auteur Julia Blackburn een bewogen jeugd. In haar nieuwste boek Lied van de tijd: Op zoek naar Doggerland lijkt de storm te zijn gaan liggen.

Aan de hand van onderzoek en ontmoetingen gaat Blackburn op zoek naar het verhaal van stuk land dat Engeland met het continent verbond gedurende het grootste stuk van de geschiedenis, als het zeepeil diep genoeg was gezakt. Met fossielen en mammoetenbeenderen in de hoofdrol relativeert Blackburns boek individuen en tijden.

En als Britse komt ze een stukje dichter bij haar overleden Nederlandse echtgenoot, door het narratief heropgraven van het stuk land dat het hare met dat van hem verbond. Marc De Bie velt zijn oordeel.

Ook Eva Rovers denkt over tijden heen. In De rebelse held verbindt ze embryo’s en dieren op sterk water, opgezette vogels, sterrenkijkers en ijzeren longen uit een ver verleden. Door brieven te schrijven aan de haast vergeten uitvinden Buckminster Fuller, die in de eerste helft van vorige eeuw vliegende auto’s en zelfvoorzienende huizen ontwierp, gaat ze op zoek naar een blik op onze planeet die naar Fullers voorbeeld verantwoordelijkheid en verwondering ademt.

Volgt u Pompidou al via Facebook en Instagram?

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Download de podcast

Deze aflevering is tot 2 weken na de uitzending herbeluisterbaar via de Klara-app én is ook beschikbaar als podcast. Op die manier kan u uitzendingen ook downloaden en bewaren voor later.

De podcasts van Pompidou kan u vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts en via RSS in zo ongeveer alle andere toepassingen.

Of u kan deze aflevering ook via de audiospeler hieronder beluisteren of zeer eenvoudig downloaden via een druk op de 'klik hier'-tekst onderaan de audiospeler.


Podcast Pompidou - woensdag 12 juni 2019
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram