Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou woensdag 29 april 2020

Pompidou woensdag 29 april 2020Kunst & Cultuur

Nicky Aerts buigt zich met Thijs Lijster over een ophefmakend essay van de Duitse denker Theodor Adorno. Patrick Allegaert vertelt hoe musea zich de komende weken organiseren, en Koen Vanmechelen stuurt duizenden mondmaskers de wereld in.

Thijs Lijster kent het werk van de Duitse filosoof Theodor Adorno door en door

Zullen onze musea op 18 mei opnieuw de deuren openen? En hoe zal een museumbezoek dan concreet in zijn werk gaan? We vragen het aan Patrick Allegaert, voorzitter van het Vlaams Museumoverleg.

In 1967 hield de Duitse filosoof Theodor Adorno een beruchte lezing aan de Universiteit van Wenen. Hij analyseerde daarin het succes van extreem-rechtse bewegingen, nauwelijks twee decennia na de Tweede Wereldoorlog. In 2019 werd de tekst van die lezing opnieuw uitgegeven in Duitsland. De publicatie kreeg heel wat weerklank. Meer dan vijftig jaar na datum klonken de woorden van Adorno heel actueel. Nu is er een Nederlandse vertaling uit. Daar gaan we dieper op in met Thijs Lijster, docent kunst- en cultuurfilosofie in Groningen die doctoreerde op het werk van Adorno. 'Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme' van Theodor Adorno verscheen bij Octavo en wordt in België verdeeld door Epo.

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen lanceert zijn eigen set mondmaskers met daarop de tekst ‘This is Not a Chicken - Protecting the Other’. Meer dan 10.000 maskers worden verstuurd naar mensen in de communities, boerderijen en projecten betrokken bij Vanmechelens artistieke globale projecten.

Podcast Pompidou - woensdag 29 april 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram