Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pompidou XL over Van Eyck

Pompidou XL over Van Eyck Kunst & Cultuur

Soms valt er veel te vertellen. Meer dan in één Pompidou past. Dan maken we een Pompidou XL. Een maat die de grote Jan Van Eyck perfect past.
©Lukasweb

Hubert en Jan van Eyck, 'Annunciatie' (detail) uit 'De aanbidding van het Lam Gods', 1432 Sint-Baafskathedraal, Gent.

Met Pompidou streken we neer op de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Chantal Pattyn sprak met vijf specialisten over de kunst en de tijd van de gebroeders Van Eyck.

In tien episodes verkennen we de tentoonstelling.

Jan Dumolyn vertelt wat we weten over de familie Van Eyck en hoe de beroemdste telg, Jan, pendelde tussen het Bourgondische hof van Filips de Goede en de stad Brugge en de vele burgerlijke opdrachtgevers. 

Maximiliaan Martens toont aan dat Jan Van Eyck een geleerde kunstenaar was die dankzij zijn kennis van de optica voor een ware revolutie zorgde in de schilderkunst.

Till-Holger Borchert kijkt naar Jan van Eyck als de kunstenaar van de 15de eeuwse noordelijke renaissance en vergelijkt hem met Italiaanse tijdgenoten. Van Eyck verwijst met prachtige grisailles vaak naar de beeldhouwkunst. Till-Holger Borchert belicht de relatie van van Eyck met de contemporaine beeldhouwkunst.

Matthias Depoorter belicht de natuurvorser in Jan Van Eyck.

Met Danny Praet ontrafelen we de betekenis van het veelluik van de Aanbidding van het Lam Gods en gaan we ook dieper in op de vele schilderijen die Van Eyck maakte met de Maagd Maria in de hoofdrol én de betekenis van het ware gelaat van Christus. In de 16de eeuw hadden Jan Van Eyck én het veelluik van het Lam Gods reeds een mythische status bereikt.

En met Frederica Van Dam gaan we op zoek naar de bronnen van de ‘mythe Van Eyck’.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.