Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kom naar Pompidou en bezoek 'Feast of Fools. Bruegel herontdekt' - win duotickets

Kom naar Pompidou en bezoek 'Feast of Fools. Bruegel herontdekt' - win duoticketsKunst & Cultuur

Nog tot en met 28 juli 2019 kan u in het Kasteel van Gaasbeek gaan kijken naar de tentoonstelling 'Feast of Fools. Bruegel herontdekt'. Op dinsdag 30 april is Pompidou er te gast met een rechtstreeks uitzending. Als u meespeelt met onze wedstrijd, maakt u kans op duotickets voor de uitzending, en kan u meteen de tentoonstelling bezoeken.
Foto © Steven Decroos

Jean Brusselmans, Carnaval (1952), Mu.ZEE, Oostende

Tentoonstelling

Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ maak je kennis met een reeks sleutelwerken van moderne meesters en creaties van hedendaagse kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem… en tonen zo aan dat zijn werk tot op vandaag niets aan relevantie heeft ingeboet.

Bruegel, het grote misverstand

De tentoonstelling vertrekt vanuit ‘het grote misverstand’, toen Bruegel in de nadagen van de romantiek geproclameerd werd tot een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder van boerenkermissen, krakende sneeuwlandschappen en eeuwig ruisende korenvelden. De expo peilt naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien omgingen met zijn artistiek legaat. Wij focussen daarbij op James Ensor, Valerius de Saedeleer, Jules De Bruycker, Gustave van de Woestyne, Frits Van den Berghe, Jean Brusselmans, Constant Permeke, Anto Carte, Otto Dix, Stijn Streuvels, August Sander, Hubert Malfait en George Grosz. Ook componisten en cineasten ontbreken niet op het appel.

Bruegel, vandaag

Hierbij aansluitend trekt de tentoonstelling verschillende hedendaagse registers open. Curatoren Luk Lambrecht en Lieze Eneman vroegen aan een reeks hedendaagse kunstenaars om in te spelen op thema’s uit Bruegels oeuvre of op de interpretatie daarvan door de generatie van de herontdekkers. Dit resulteerde in creaties van Lázara Rosell Albear, Kasper Bosmans, Dirk Braeckman, Ricardo Brey, Carlos Caballero, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Leo Copers, Jimmie Durham, Christoph Fink, Jan Van Imschoot, Bart Lodewijks, Hana Miletić, Yola Minatchy, Elisabeth Ida Mulyani, Honoré d’O, Ornaghi & Prestinari, Jonathan Paepens, Emmanuelle Quertain, Kurt Ryslavy, Sam Samiee, Pascale Marthine Tayou, Grazia Toderi, Yurie Umamoto, Birde Vanheerswynghels, Peter Verhelst & Anneleen Boehme en Gosie Vervloessem. Deze creaties worden gekoppeld aan binnen de context relevant bestaand werk van Marcel Broodthaers, Mario Merz, Panamarenko en Franz West.
Ook Studio Job creëerde voor de gelegenheid een nieuwe sculptuur, ‘The Peasant Wedding’, een speelse knipoog naar Bruegel.

Bruegel, wereldwijd

De expo pakt verder uit met een creatie van Rimini Protokoll, een van Berlijns meest creatieve theatergezelschappen. Zij ontwikkelden een immersief Virtual Reality-project rond onze hedendaagse voedingsindustrie, met als ironische titel ‘Feast of Food’. In Bruegels tijd werd voedsel dicht bij de consument geproduceerd, slechts geleidelijk aan verschenen uitheemse producten op de tafels. In de 21e eeuw is dit radicaal veranderd: Bruegels boerenfamilies zijn high-tech agro-industrieën geworden, de keuze in supermarkten is eindeloos, we kennen zelfs meestal de herkomst van wat we eten of drinken niet meer. Bovendien is de wereldbevolking in de laatste 50 jaar verdubbeld. Rimini Protokoll onderzoekt hoe onze voedselproductie veranderde doorheen de tijd. Als bezoeker word je ondergedompeld in een wereld waarin mensen voor ons werken, ver weg van onze keukens: van Rungis, vlakbij Parijs – de grootste voedselmarkt ter wereld – tot een reusachtig slachthuis in Beieren of plantages in Almeria.

Meer informatie: www.feastoffools.be

Wedstrijd

U maakt kans om op dinsdag 30 april 2019 tussen 17.00 en 18.00 uur de uitzending van Pompidou bij te wonen. Inclusief een bezoek aan de tentoonstelling, een hapje en een drankje en een catalogus per duo.

Klik hieronder op 'neem deel' en vul het wedstrijdformulier in

Graag alleen meespelen als u op dat moment in Gaasbeek kunt geraken. De datum en het uur van de uitzending en de rondleiding liggen uiteraard vast.

Meespelen kan tot maandagavond 22 april 2019 om middernacht.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.