Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vier samen met Pompidou de heropening van Het Gruuthusemuseum - win duotickets

Vier samen met Pompidou de heropening van Het Gruuthusemuseum - win duoticketsKunst & Cultuur

Na een sluiting van vijf jaar gaat het Gruuthusemuseum opnieuw open en dat moet gevierd worden. Op donderdag 23 mei 2019 is er een rechtstreekse uitzending van Pompidou vanuit het museum. Speel mee met onze wedstrijd en win duotickets voor die uitzending én een bezoek aan het museum.
© VRT rr

Waag uw kans en win duotickets

Het Gruuthusemuseum

Het Gruuthusemuseum neemt je mee doorheen de geschiedenis van Brugge aan de hand van de rijke collectie verfijnd vakmanschap. Topstukken zoals wandtapijten, kant, zilver en houtsnijwerk, maar ook grote en kleine persoonlijke verhalen maken de geschiedenis tastbaar. Van de middeleeuwse handelsmetropool tot de 19de eeuwse heropbloei en de werelderfgoedstad vandaag: ontdek wat Brugge tot Brugge maakt.
Het museum is gehuisvest in het voormalige stadspaleis van Lodewijk van Gruuthuse. Het familiefortuin van Gruuthuse vond zijn oorsprong in de verkoop van gruut, een kruidenmengeling gebruikt bij het brouwen van bier. Lodewijk is de bekendste telg uit de familie en was een belangrijke hoveling en vertrouwensman van de Bourgondische hertogen. Hij verbouwde het paleis grondig met de toevoeging van een bidkapel die uitkijkt op het koor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het paleis werd op het einde van de 19de eeuw door stadsarchitect Louis Delacenserie gerestaureerd en verbouwd om er een historisch museum in onder te brengen. Laat je tijdens het bezoek verbluffen door de rijke detaillering in de architectuur en de verrassende zichten op de stad.

Feestweekend

Na een sluiting van vijf jaar is het Gruuthusemuseum opnieuw open en dat moet gevierd worden! Tijdens dit feestweekend staat er heel wat te gebeuren in en buiten het museum. Het hele weekend kun je er terecht voor een heerlijk drankje op het terras op het Gruuthuseplein. Bezoek het gloednieuwe museum, bewonder de collectie en sluit daarna aan bij één van de vele workshops en demonstraties.

Op zaterdag kan je in de vernieuwde ateliers terecht voor een workshop kalligrafie of boekbinden. Ontdek het brouwproces van Brugge Tripel en de kunst van het theeschenken of bewonder de fijne kunsten van het houtsnijden en het steenbeeldhouwen.

Zondag is verkiezingsdag! Tip: ga vroeg stemmen en zak daarna af naar het Gruuthusemuseum! De eerste 150 bezoekers krijgen een heerlijke boterham van de Broodsmid met speciaal ontworpen Gruuthuseconfituur van Jam Jam aangeboden. Er staan die dag opnieuw heel wat workshops op de planning. Laat je kinderen kennis maken met onder andere het kantklossen, borduren, weven en viltschilderen. Houd tijdens je museumbezoek de “Bruggewatchers” in het oog. Ze zijn er de hele dag te spotten en bieden je meer informatie aan over Brugge en de Gruuthusecollectie.

Klik hier voor meer informatie over de heropening van Het Gruuthusemuseum.

Wedstrijd

U maakt kans om op donderdag 23 mei 2019 tussen 17.00 en 18.00 uur de uitzending van Pompidou bij te wonen.

Klik hieronder op 'neem deel' en vul het wedstrijdformulier in

Graag alleen meespelen als u op dat moment in Brugge kunt geraken. De datum en het uur van de uitzending en de rondleiding liggen uiteraard vast.

Meespelen kan tot maandagavond 13 mei 2019 om middernacht.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts nodigen een ‘guest of honour’ uit en laten ook andere gasten aan de studiotafel plaats nemen. Alles voor de Kunst!

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram