Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Poolse componist Penderecki overleden

Poolse componist Penderecki overledenKunst & Cultuur

Krzysztof Penderecki, een van de belangrijkste hedendaagse componisten, is op 86-jarige leeftijd overleden. Vorig jaar kreeg hij nog een carrièreprijs op de World Soundtrack Awards van Film Fest Gent. Zijn muziek werd onder andere gebruikt in films als 'The Exorcist', 'The Shining' en 'Wild at heart'. Een van zijn bekendste composities is opgedragen aan de slachtoffers van de Amerikaanse kernaanval op Hiroshima.

Krzysztof Penderecki (1933-2020)

Het was het Poolse ministerie van cultuur dat de mededeling via Twitter verspreidde: "Na een lange ziekte is een van de grootste Poolse musici en een wereldautoriteit in de hedendaagse muziek overleden."

Krzystztof Penderecki was bij het grote publiek vooral bekend omdat zijn muziek vaak werd gebruikt in spannende films, onder meer in “The Exorcist” van William Friedkin, “The Shining” van Stanley Kubrick, "Shutter Island" van Martin Scorsese of “Wild at heart” van David Lynch. Ook voor "Twin Peaks" koos David Lynch uit het werk van Penderecki.

Penderecki’s muziek begon experimenteel. Hij liet instrumenten op bijzondere manieren bespelen, liet ook ongewone klanken horen en zette ook geluidsbanden in. Zijn latere werk, zoals zijn "Pools Requiem", wordt dan weer post-romantisch genoemd. Hij was ontzettend productief, schreef meerdere symfonieën, veel werk voor strijkorkest en ook veel koorcomposities en ook enkele opera's.

Penderecki won veel prijzen, waaronder vier Grammy’s. In september vorig jaar kreeg hij de Lifetime Achievement Award op de World Soundtrack Awards van Film Fest Gent. Collega-componist Dirk Brossé ging die bij hem thuis afleveren, want hij was toen al te ziek om naar Gent te komen.

>> Lees meer op VRT NWS 

30-03-2020 Klaas Coulembier over het overlijden van Penderecki

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Late Night Lab

Nieuwe muziek, avant-garde, pioniers en hedendaags klassiek. Van Cage tot Brewaeys.

Presentatie: Bart Vanhoudt

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via latenight@klara.be

Elke dinsdag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.