Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Poolse dichter Adam Zagajewski overleden

Poolse dichter Adam Zagajewski overledenKunst & Cultuur

Zondag overleed de Poolse dichter en essayist Adam Zagajewski. Hij was een van de grootste dichters uit Polen, maar ook buiten zijn geboorteland werd hij bewonderd. Zagajewski werd 75 jaar en stond bij ons vooral bekend om zijn bundels Mystiek Voor Beginners en Asymmetrie. Schrijver Johan de Boose: "Ik greep naar Zagajewski op moeilijke momenten. Hij troostte en gaf je nieuwe energie."
Adam Zagajewski werd 75.© GETTY -Sophie Bassouls / Contributor

Adam Zagajewski werd 75.

De dichter werd geboren in Lwów: toen nog een Poolse stad, tegenwoordig het Oekraïnse L’viv. Toen Stalin zich vlak na de tweede wereldoorlog de stad toeëigende, vluchtte hij met zijn ouders naar het westen van Polen, Silezië. 

Zijn hele leven lang verzette Zagajewski zich tegen het communistisch regime. Hij had een groot Europees hart en maakte mensen bewust van hun situatie. 

Johan de Boose: “Zijn poëzie was in het begin zeer politiek gericht, maar in de loop van de jaren evolueerde hij naar een meer lyrische, beschouwendere stijl, wat hem meer lag.”

Nobelprijs voor Literatuur

Zagajewski was ooit kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur. “Ik had verwacht dat hij die zou krijgen. Hij zou het echt verdiend hebben, maar helaas mocht hij de prijs nooit ontvangen.”

De dichter was van opleiding filosoof, maar desondanks voelden zijn teksten nooit zwaar filosofisch. “Integendeel, zijn teksten zijn heel lichtvoetig en concreet. Hij had een broertje dood aan hermetische poëzie. Hij vond dat je heel concreet moest kunnen zeggen wat er aan de hand was.”

Hij dacht en las ontzettend veel. Je voelt de echo’s daarvan in zijn teksten.
Johan de Boose

Hij troostte je en gaf je tegelijkertijd nieuwe energie. “Als je eenmaal met het werk van Zagajewski in contact gekomen bent, kom je er niet meer los van. Hij lag bijna altijd ergens op mijn werktafel.”

Johan de Boose kon Zagajewski een aantal keren ontmoeten en interviewen. En zo zijn de twee destijds bevriend geraakt. “Hij nodigde me uit in Krakau en vroeg: Johan, wat eet je graag, zijn er bepaalde wensen? En ik zei: Ja, ik ben vegetariër, maar ik eet soms wel vis. Waarop hij antwoordde: Goed, dan eten we vis!” Een man met humor. "Dat diner tekende hem helemaal."

Beluister hier het interview met Johan de Boose over Zagajewski:

Johan de Boose over Adam Zagajewski

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.