Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Populaire jeugdauteur Dirk Bracke (68) overleden

Populaire jeugdauteur Dirk Bracke (68) overledenBlijf verwonderd!

Jeugdauteur Dirk Bracke, bekend van "Black" en "Het Engelenhuis", is overleden. Dat heeft Standaard Uitgeverij bekendgemaakt. Bracke kampte al een tijd met gezondheidsproblemen en kondigde daarom in februari zelf zijn afscheid aan als auteur. Dirk Bracke heeft gespreid over drie decennia bijna 40 jeugdboeken geschreven, vaak over heikele maatschappelijke thema's.
© Marco Mertens

Dirk Bracke werd 68.

Dirk Bracke is een van de bekendste Vlaamse jeugdauteurs. Heel wat van zijn boeken zijn bekroond in binnen- en buitenland, en vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools.

Bracke bereikte verschillende generaties jongeren. Zijn boeken dienden vaak als inspiratiebron voor schoolopdrachten en waren het onderwerp van menig boekbespreking. "Zijn dood is een groot verlies voor zijn familie en vrienden, onze uitgeverij en voor de Vlaamse jeugdliteratuur", klinkt het in het persbericht van Standaard Uitgeverij. Bracke laat een vrouw, twee kinderen en vier kleinkinderen na.

Carrière van bijna 30 jaar

Dirk Bracke debuteert in 1993 met "Steen", een verhaal dat zich afspeelt tijdens de ijstijd. Tot dan is hij aan het werk in een postsorteercentrum, na een handelsopleiding. "Steen" wordt in 1988 al gepubliceerd in de reeks "Vlaamse Filmpjes", jeugdboeken die worden uitgegeven als tijdschrift. Bracke werkt het verhaal nadien pas uit tot een volwaardige jeugdroman.

Een jaar later al brengt Bracke zijn tweede boek uit, "Blauw is bitter": een verhaal over kinderprostitutie op de Filipijnen. De inspiratie haalt Bracke uit een reportagereeks in het magazine Knack, over kinderprostitutie in Zuidoost-Azië. De toon voor zijn volgende boeken is gezet: Bracke gaat geen enkel maatschappelijk thema nog uit de weg.

De grote doorbraak komt er in 1996 met "Het uur nul", een verhaal over een tiener met aids. Bracke heeft zijn stijl gevonden: hij schrijft volwassen verhalen, op maat van jongeren. Zijn stijl is direct en onverbloemd, ook als het gaat over seks of geweld. En nee, het verhaal loopt niet altijd goed af.

Bracke wordt daarom de bad boy van de Vlaamse jeugdliteratuur genoemd. Maar de schrijver maakt er een erezaak van om pas een verhaal over een bepaald thema uit te werken na grondige research. Hij verdiept zich onder meer in drugs, oorlog, incest, prostitutie en bendegeweld. Voor "Back" en "Black" gaat hij mee op patrouille met de Brusselse politie, en voor "Het Engelenhuis" praat hij met geïnterneerde tienermeisjes.

Zijn laatste boek "Watervrees" is verschenen in 2019. Een jaar later moest "Chicago" nog verschijnen, maar dat boek blijft helaas onafgewerkt.

Afscheid om gezondheidsredenen

Begin februari 2021 kondigt Bracke zelf aan dat hij - met spijt in het hart - afscheid moet nemen van het schrijverschap. Zijn gezondheidstoestand laat het schrijven niet langer toe. Meer details over zijn gezondheid geeft hij niet.

"Het lukt me gewoon niet meer om te schrijven. Als ik 10 minuutjes lees, worden mijn ogen al moe", vertelt Bracke dan op Radio 2. "Ik zou bij wijze van spreken niet weten wat ik moet doen zonder schrijven, maar ik heb geen keuze."

In zijn afscheidsinterview vertelt Bracke ook dat hij vooral het rechtstreekse contact met zijn publiek zal missen. Het signeren op de Boekenbeurs, of scholen bezoeken: de auteur is altijd bijzonder graag in interactie gegaan met zijn jonge publiek.

"Ik vind het fijn om het verhaal achter mijn boeken te vertellen. Met wie ik tijdens de voorbereidingen gesproken heb, wat ik allemaal gezien heb. Zoals bij "Black", toen ik met de politie rondreed door de straten van Brussel. Lezers kunnen die extra informatie dan plaatsen als ze het boek lezen."

Drie verfilmingen en vierde film op komst

Dirk Bracke kan als een van de weinige Vlaamse auteurs zeggen dat er drie van zijn boeken verfilmd zijn. Enkel Tom Lanoye ("Sprakeloos", "Troisièmes Noces" en "Kartonnen dozen") en Jef Geerarts ("De zaak Alzheimer", "Dossier K." en "Het tweede gelaat") valt diezelfde eer te beurt.

In 2010 verfilmt regisseur Hans Herbots het boek "Het Engelenhuis". De film "Bo" wordt de grote doorbraak voor de amper 16-jarige actrice Ella-June Henrard, die tienerprostitué Bo vertolkt.

© Standaard Uitgeverij
Dirk Bracke (midden) samen met regisseurs Bilall Fallah en Adil El Arbi. Zij gaan opnieuw een van zijn boeken verfilmen.

Regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah maakt in 2015 van de boeken "Back" en "Black", over Brusselse straatbendes, de film "Black". Het wordt een regelrechte kaskraker. Het begin ook van een bijzonder goede en warme verstandhouding tussen de succesvolle auteur, en het populaire regisseursduo dat dankzij "Black" ook wordt opgemerkt in het buitenland.

Adil en Bilall hebben ook plannen om "Straks doet het geen pijn meer" te verfilmen, een verhaal uit 2001 over incest. Het is het eerste boek dat Adil El Arbi ooit heeft uitgelezen op school. Hij was zo aangegrepen door het verhaal dat de regisseur er een erezaak van maakte om het boek ooit te mogen verfilmen.

De jonge El Arbi vroeg als jonge filmstudent al toestemming aan Dirk Bracke. En hij kreeg effectief zijn zege. De opnames staan gepland voor 2022. "Zijn ziel zal aanwezig zijn bij het maken van de film", zegt Adil El Arbi in een eerste reactie op het overlijden van Bracke. "We hebben enorm veel respect voor hem. En Dirk had op zijn beurt veel vertrouwen in ons, omdat we de sfeer van zijn boeken zo juist mogelijk wilden overbrengen naar het grote scherm. Nu hij er niet meer is, wordt het nog belangrijker om een film te maken waarop Dirk heel trots zou zijn. Het wordt een hommage aan hem, en zijn werk."

Meer op VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.