Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Preghiera - Rachmaninov - Pianotrio's

Preghiera - Rachmaninov - Pianotrio'sKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Gidon Kremer, viool; Daniil Trifonov, piano; Giedré Dirvanauskaité, cello. Label: Deutsche Grammophon 002894796979.
Hoes van de nieuwe cd met de pianotrio's van Rachmaninov

Preghiera. De pianotrio's van Sergej Rachmaninov

Programma: Sergej Rachmaninov: Trio élégiaque nr.1 in g - Trio élégiaque nr.2 in d op.9; Fritz Kreisler: Preghiera (arr. naar het Adagio sostenuto uit het 2e pianoconcerto van Rachmaninov).

Rachmaninov was nog maar 19 toen hij zijn eerste pianotrio voltooide. Het bestaat uit één deel, dat is opgebouwd volgens de klassieke sonatevorm. Het is duidelijk de piano die de leidende en de sturende rol krijgt in dit jeugdwerk; de strijkers (de viool, maar toch vooral de cello) hebben als taak de zangerige lijnen die door de piano worden aangereikt voort te zetten.


Het tweede pianotrio ontstond in de periode van heftige emoties en rouw over de dood van Tsjaikofski. Die had de jonge componist altijd gesteund. In december 1893, na de voor hem zo typische twijfels en schroom, voltooide Rachmaninov dit lange en uitgebreide werk. Hij droeg het stuk op “aan de herinnering van een groot kunstenaar” – de letterlijke herneming van de opdracht die Tsjaikofski 12 jaar eerder noteerde bij het overlijden van zijn leraar en meester Nikolaj Rubinstein, toen hij zijn al even omvangrijke pianotrio op.50 schreef.

De cd opent met het stukje Preghiera voor viool en piano van Fritz Kreisler, in feite het resultaat van een samenwerking tussen Kreisler en Rachmaninov, waarbij ze putten uit het trage deel van het tweede pianoconcerto van deze laatste. Hier doet het dienst als een aantrekkelijk en gevoelig opwarmertje.


Met deze uitgave en de bijbehorende concerttournee viert violist Gidon Kremer zijn 70e verjaardag. Maar hij speelt nog altijd met de klank en het enthousiasme van een 25-jarige en hij is in het voortreffelijke gezelschap van twee veel jongere muzikanten: de 26-jarige Russische pianist Daniil Trifonov, een prachtige en welluidende verteller, en de 31-jarige Letse Giedré Dirvanauskaité, solo-celliste van Kremerata Baltica, het ensemble dat Kremer 20 jaar geleden oprichtte, .

Je voelt in deze cd-opname dat de drie leden van dit trio zich deze muziek al tijdens talrijke concerten eigen hebben gemaakt. Het evenwicht tussen de drie muzikanten in het tweede pianotrio is opvallend. Een andere grote verdienste is dat de spanning nooit wegebt. Ook het kortere eerste trio krijgt een frisse vertolking, vol verbeelding, en ook wel nostalgie.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel