Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Première van ONT roerd, de muziekvoorstelling over de dood van Dirk Brossé

Première van ONT roerd, de muziekvoorstelling over de dood van Dirk BrosséBlijf verwonderd!

Vanavond gaat ONT roerd, de muziekvoorstelling over de dood van Dirk Brossé in première in Antwerpen. Het is een samenwerking tussen uitvaartnetwerk Sereni, acteur Dirk Vaerenbergh en vijf professionele muzikanten waaronder sopraan Frances Dhont. Dirk Brossé belooft een intieme belevenis met een mix van muziek en teksten. Hij is op 25 oktober te gast in Music Matters.
© Thomas Peeters (De Tijd)

Dirigent Dirk Brossé vindt dat we in onze contreien de dood al te vaak wegduwen

De agenda van dirigent en componist Dirk Brossé kleurt aan het begin van het nieuwe concertseizoen muziek. Veel muziek. Vorige maand dirigeerde hij nog A symphonic tribute to Leonard Cohen tijdens Gent Festival Van Vlaanderen met Symfonieorkest Vlaanderen, Daan en Lady Linn. Begin oktober nam hij met datzelfde orkest muziek op voor Genshin Impact, een van de populairste videospellen (50 miljoen spelers) ter wereld.

Op 15 oktober dirigeerde hij zijn kamerorkest Prima La Musica in het Paleis voor Schone Kunsten Bozar op het afscheidconcert voor uittredend Duits Bondskanselier Angela Merkel en afgelopen vrijdag bracht hij met Brussels Philharmonic het jaarlijkse filmmuziekconcert op Film Fest Gent. De 48ste editie van het festival stond in het teken van de Griekse cinema.

Ondertussen opende hij ook het nieuwe seizoen van Chamber Orchestra of Philadelphia in Amerika waarvan hij nu al meer dan tien jaar muziekdirecteur is. Die jarenlange samenwerking krijgt daarbovenop een verlenging met vier jaar!

Op vrijdag 25 oktober gaat een nieuwe muziekvoorstelling van Dirk Brossé in première. Met ONT roerd wil hij het taboe rond de dood en het rouwproces doorbreken. Hij groeide op als zoon van een begrafenisondernemer uit Heusden. De dood was in zijn jeugd een alledaagse gebeurtenis:

'Wij woonden in een dorp: dezelfde mensen die we ’s ochtend op straat tegenkwamen, konden ’s avonds horizontaal in het funerarium van mijn ouders liggen. Dat heeft bij mij het besef losgemaakt dat we elke dag moet leven alsof het onze laatste is', zegt Dirk hierover.

ONT roerd is een intieme voorstelling met tekst en muziek voor 250 toeschouwers. Het stuk houdt het midden tussen een theatervoorstelling en een concert, met bestaande teksten over de dood en nieuwe teksten van acteur Dirk Van Vaerenbergh. Brossé componeerde de muziek, gebracht door een vijfkoppig ensemble met sopraan Frances Dhont, violist Anna Buevich, percussionist Jessica Peel, cellist Artem Shmahaylo en pianist Bart Meynckens.

Speeldata

  • 25/10/2021 (om 18.30u en 21.00u) Botanic Sanctuary – hotel - Anwterpen
  • 26/10/2021 (om 18.30u en 21.00u) Miry zaal – Conservatorium Gent
  • 27/10/2021 (om 18.30u) Sint-Maartenskerk - Kortrijk
  • 28/10/2021 (om 18.30u) Maison de la Poste – Tour & Taxis - Brussel
25/10/2021 maestro Dirk Brossé over voorstelling ONT roerd
Het leven is een geschenk, maar er zit niet altijd een strik rond. We moeten ons in dit deel van de wereld meer realiseren dat de dood in onze rugzak zit vanaf onze geboorte. Als ons dat lukt, gaan we ook ­anders met het leven om.
Dirigent en componist Dirk Brossé (De Tijd, 10 september 2021)

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.