Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award gaat naar Jean-Claude Mourlevat

Prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award gaat naar Jean-Claude Mourlevat Kunst & Cultuur

De Fransman Jean-Claude Mourlevat mocht vanmiddag de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) in ontvangst nemen. Officieus wordt de prijs ook wel de Nobelprijs voor de kinder- en jeugdliteratuur genoemd.
© Pascal Essertel

Jean-Claude Mourlevat speelde jaren de clown Guedoulde.

Het was de tiende opeenvolgende keer dat de auteur voor de ALMA genomineerd werd. Dit jaar verzilvert Mourlevat die en mag hij de bijna 480.000 euro in ontvangst nemen. Met deze geldsom is het de grootste prijs die een auteur of illustrator van kinder- of jeugdboeken in de wacht kan slepen.

De internationale jury koos Jean-Claude Mourlevat uit een lange lijst van meer dan 250 genomineerden. "Jean-Claude Mourlevat is een briljante vernieuwer van literaire tradities. Hij staat open voor zowel de moeilijkste als de mooiste thema’s. Tijd en ruimte bestaan niet in zijn vertelwereld. Hij vertaalt eeuwige thema’s zoals verlangen en liefde, kwetsbaarheid en oorlog naar een dromerig en accurate proza. Mourlevat verrrast voortdurend als auteur en steekt oude, verhalende gedichten in een hedendaags jasje.”

Zijn liefde voor literatuur is een rode draad doorheen zijn boeken.
Jury Astrid Lindgren Memorial Award

Na zijn studies in Frankrijk koos Jean-Claude Mourlevat ervoor om zich te wijden aan het theater. Hij creëerde twee clowneske solo’s en was in die tijd ook actief als goochelaar. Hij regisseerde toneelstukken van onder andere Brecht, Cocteau en Shakespeare vooraleer hij besloot zich toe te leggen op het schrijven.

©GALLIMARD JEUNESSE
Cover van Le combat d'hiver

Jean-Claude Mourlevat is nu één van Frankrijks grootste kinder- en jeugdschrijvers. Hij debuteerde in 1997 en heeft intussen meer dan 25 boeken op zijn conto staan. Zijn boeken werden al in bijna twintig talen vertaald, maar nog niet in het Zweeds. Na het winnen van de prestigieuze Zweedse prijs, zal daar echter waarschijnlijk snel verandering in komen.

Eén van zijn bekendste jeugdromans Le combat d’hiver (2006) viel in twee jaar tijd maar liefst vier keer in de prijzen. De roman vertelt het verhaal van vier jongeren die ontsnappen uit hun weeshuisgevangenis. Het plan? Het gevecht die hun ouders 15 jaar eerder hadden in het circus, te hernemen. Hun gevecht is een hymne aan moed en vrijheid.

Mourlevat won al tal van onderscheidingen en mocht ook in ons land al drie keer de Prix Bernard Versele in ontvangst nemen.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.