Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Prijs der Nederlandse Letteren voor Surinaamse auteur Astrid H. Roemer

Prijs der Nederlandse Letteren voor Surinaamse auteur Astrid H. RoemerKunst & Cultuur

Auteur Astrid H. Roemer ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Ze is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met de Prijs der Nederlandse Letteren. Aan de prijs is een geldbedrag van 40.000 euro verbonden. In oktober 2021 zal koning Filip de prijs overhandigen aan Astrid H. Roemer in Brussel.
©Prometheus

Astrid H. Roemer

Met haar romans, toneelteksten en gedichten bekleedt Astrid H. Roemer een unieke positie in het Nederlandstalige literatuurlandschap", stelt de jury onder voorzitterschap van prof. dr. Yves T'Sjoen. "Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd. Roemer slaagt erin thema's uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat."

De 73-jarige Roemer debuteerde in 1970 onder het pseudoniem Zamani met de dichtbundel "Sasa: mijn actuele zijn" en publiceerde sindsdien behalve poëzie ook romans en theaterstukken. Roemers verhalend proza vormt het belangrijkste onderdeel van haar oeuvre, waaronder ook haar magnum opus: de trilogie "Gewaagd leven" (1996), "Lijken op liefde" (1997) en "Was getekend" (1998). Haar meest recente werk, "Gebroken Wit", verscheen in 2019.

Rijkdom aan beelden

In haar werk spelen thema's als migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie een grote rol. Kenmerkend voor haar stijl zijn de rijkdom aan beelden en symboliek en het experimenteren met verschillende stijlvormen en verhaalstructuren. Reeds in 2016 ontving Astrid H. Roemer de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre.

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. De prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur van wie het oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De organisatie ligt beurtelings in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds.

De prijs werd in 1956 voor het eerst toegekend aan de Vlaamse schrijver Herman Teirlinck en de meest recente uitreiking ging in 2018 naar de Nederlandse dichter en schrijver Judith Herzberg.

Bron: VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.