Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Prix Femina voor overlever aanslag Charlie Hebdo

Prix Femina voor overlever aanslag Charlie HebdoKunst & Cultuur

Journalist en schrijver Philippe Lançon was aanwezig op de redactievergadering van het satirische magazine Charlie Hebdo, toen jihadisten er op 7 januari 2015 een aanslag pleegden. In zijn roman "Le lambeau" maakt hij een reconstructie van de aanslag, en vertelt hij over de langdurige revalidatie nadat hij ernstig gewond was geraakt aan zijn gezicht. De Prix Femina is één van de belangrijkste Franse literaire prijzen, die wordt uitgereikt door een volledig vrouwelijke jury.
Philippe Lançon

Philippe Lançon

‘Le lambeau’ verwijst naar een stuk huid dat werd gebruikt voor de reconstructie van zijn kaak. ‘Ik wil niet gereduceerd worden tot mijn wonde’ zei Philippe Lançon onlangs in een zeldzaam interview dat hij over dit boek gaf. Daarin zei hij ook dat hij altijd is blijven schrijven, dat maakte dat hij zich kon concentreren en niet hoefde te denken aan wat hem was overkomen. Hij heeft ook veel steun gehad aan zijn redactiecollega’s, die natuurlijk ook getraumatiseerd waren. Maar “ze zijn van Charlie, ze kunnen met zichzelf lachen” zei hij.

Stefan Hertmans en Stefan Brijs waren genomineerd voor de Femina étranger (de prijs voor het beste naar het Frans vertaalde boek), maar zij grijpen naast die prijs. Stefan Brijs was genomineerd met de vertaling van zijn roman "Maan en zon" ("Taxi Curaçao"), over drie generaties Curaçaoërs die ieder hun eigen manier hebben om met de problematiek van hun tijd om te gaan. Hij was in 2015 ook al genomineerd voor de prijs. Stefan Hertmans maakte kans met de vertaling van "Le coeur converti" ("De bekeerlinge"), waarin de auteur de sporen volgt van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. De Femina étranger ging naar de Amerikaan John Edgar Wideman, voor zijn boek "Writing to save a life: The Louis Till file" ("Ecrire pour sauver une vie, le dossier Louis Till").

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.