Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Pro Contra! - Simon Van Holen

Pro Contra! - Simon Van HolenKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Simon Van Holen, fagot en contrafagot; Leden van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Label: Challenge classics CC72733.
Hoes van de cd van fagottist Simon Van Holen

Fagottist Simon Van Holen

Programma: Jean Françaix: Divertissement voor fagot en strijkkwintet; Erwin Schulhoff: Bassnachtigall voor contrafagot solo; Wolfgang Amadeus Mozart: Sonate voor fagot en cello KV292; Franz Krommer: Kwartet voor fagot, 2 altviolen en cello; Kees Olthuis: Concertino voor contrafagot en strijkkwintet.

Een recital-cd opgebouwd rond de fagot en zijn grote broer de contrafagot: het is misschien niet uniek, maar toch wel eerder zeldzaam. Want door zijn extreem diepe register en specifieke geluid zat de fagot lange tijd verstopt in de begeleidende continuo-groep of het orkest, en was hij niet meteen het favoriete solo-instrument van componisten.

Dat het anders kan bewijst Simon Van Holen, eerste fagottist van het Koninklijk Concertgebouworkest, op deze fijnzinnig samengestelde cd, een uitgave van het Nederlandse Challenge classics. De cd opent met het levendige en fantasievolle Divertissement voor fagot en strijkkwintet uit 1942 van Jean Françaix, een stuk dat heel wat virtuositeit van de solist vraagt. De Joodse componist en overtuigd communist Erwin Schulhoff vatte zijn korte Bassnachtigall voor contrafagot solo uit 1922 op als een sarcastisch en grotesk statement, om op de tenen van de overheden te trappen. Het zou hem de stempel bezorgen van maker van Entartete muziek; Schulhoff zou uiteindelijk in 1942 overlijden in een concentratiekamp van de nazi’s. Het gaat er heel wat lichter aan toe in de Sonate voor fagot en cello KV292 van Wolfgang Amadeus Mozart, een zangerig stuk, dat hij waarschijnlijk schreef in München in 1775. Het galante en melancholische Kwartet voor fagot, 2 altviolen en cello van Franz Krommer sluit daar mooi bij aan. Door te kiezen voor twee altviolen laat Krommer hier de unieke timbres van de fagot nog mooier tot hun recht komen. En de cd sluit af met het Concertino voor contrafagot en strijkkwintet van Kees Olthuis, van 1970 tot 2005 zelf fagottist bij het Amsterdamse Concertgebouworkest, die dit werk speciaal schreef voor zijn opvolger Simon Van Holen. In de verrassend wendbare solopartij van dit concertino verwerkt Olthuis hier zowat alle technische mogelijkheden en het hele kleurenpalet van de contrafagot.

De solist op deze cd, de Vlaming Simon Van Holen, speelde voor hij bij het Amsterdamse Concertgebouw terechtkwam, ook al bij het Gustav Mahler Jugend Orchester en het European Union Youth Orchestra; hij viel ook al in als vervanger bij de Berliner Philharmoniker. Daarnaast is Van Holen ook docent fagot en contrafagot aan het Conservatorium van Amsterdam. In dit veeleisende en gevarieerde programma musiceert hij met een feilloos stijlgevoel, een verrassende lichtheid en souplesse, en vooral ook met een schijnbaar moeiteloze techniek. Hij krijgt daarbij de muzikale steun van enkele collega’s uit het Concertgebouworkest, allen natuurlijk voortreffelijke musici.

- Bart Tijskens

 

Klara's oordeel