Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Prométhée, le poème du feu", van Skrjabin, rechtstreeks vanuit Bozar.

"Prométhée, le poème du feu", van Skrjabin, rechtstreeks vanuit Bozar.Klassieke muziek

Het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam is deze week te gast in Bozar. Ze brengen een programma rond de Griekse mythologische figuur Prometheus met muziek van Ludwig van Beethoven, Brett Dean en Alexander Skrjabin. Een concert om naar uit te kijken!
Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam© Anne Dokter

Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam

Het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam is deze week te gast in Bozar. Het orkest speelt er onder leiding van Andris Nelsons, die we amper twee weken geleden nog aan het werk konden zien als dirigent van het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker.
Zij brengen een programma rond de Griekse mythologische figuur Prometheus die het vuur ging stelen bij de Olympische goden om het aan de mensen te schenken.
Het eerste werk op het programma is de ouverture tot het ballet “Die Geschöpfe des Prometheus, op. 43” van Ludwig van Beethoven, wat uiteindelijk het enige ballet zou zijn dat hij componeerde.
Het driedelig trompetconcerto “Dramatis Personae “ van de Australische componist Brett Dean, die ook nog 14 jaar lang als altviolist in de Berliner Philharmoniker actief was, kende zijn première in 2013 met de wereldberoemde Håkan Hardenberger als solist. Het is diezelfde Hardenberger, volgens The Times “ The Best trumpet player in the galaxy” die we aan het werk kunnen horen in de Belgische creatie van dit werk.
Na de pauze krijgen we “Prométhée, le poème du feu, op. 60” uit 1910 van Alexander Skrjabin te horen. Door zijn gigantische bezetting - groot symfonisch orkest, koor, piano solo, vanavond vertolkt door Laurent Aimard, en lichtklavier - wordt dit werk bijna nooit uitgevoerd. Het Concertgebouworkest Amsterdam voerde dit werk voor de eerste maal uit in oktober 1912 onder de leiding van Willem Mengelberg. Sindsdien stond het werk niet meer op hun lessenaars, tot vanavond… zeker de moeite om te ontdekken.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.