Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Promising Young Woman: fenomenale #MeToo-thriller met briljante Carey Mulligan

Promising Young Woman: fenomenale #MeToo-thriller met briljante Carey MulliganKunst & Cultuur

Vanaf vandaag kan je Promising Young Woman bekijken in de cinema, de debuutfilm van regisseuse Emerald Fennell. “De film gaat over seksueel geweld, maar dan verpakt in een sensationeel en provocerend jasje”, vertelt onze filmrecensent Lieven Trio. Carey Mulligan vertolkt op briljante wijze een ontregelde dertiger die wraak wil.
Carey Mulligan als Cassie ThomasCourtesy of Focus Features/AP

Carey Mulligan vertolkt op briljante wijze een ontregelde dertiger die wraak wil.

Cassie Thomas was een beloftevolle studente geneeskunde, maar liet die studies vallen nadat haar beste vriendin Nina brutaal verkracht werd door een studiegenoot. Nu wil Cassie alleen nog maar wraak nemen, en daar heeft ze een originele manier voor gevonden.

's Avonds struint Cassie in haar eentje nachtclubs af. Ze doet alsof ze stomdronken is en wacht tot een ‘Mr. Nice Guy’ haar opraapt en naar huis meeneemt. Als daar blijkt dat ze eigenlijk bloednuchter is, bezorgt Cassie die kerel de schrik van zijn leven. Lieven Trio: “Dat verhaal is een fantastische vondst en levert memorabele scènes op.”

Fennell koos voor een zeer actueel en ernstig thema. De film stelt de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen in vraag. “Fennell toont hoe dingen die een paar jaar geleden eerder grappig gevonden werden, eigenlijk niet zo heel leuk zijn”, zegt Lieven Trio. “Ze zet je aan het denken door het perspectief te veranderen en de macht in de handen te leggen van een vrouw.”

Ondanks dat ernstige thema is de toon van Promising Young Woman verrassend licht. Lieven Trio: “Het is een bijzonder entertainende, swingende en vaak heel grappige film.” Naar het einde toe wordt het verhaal wel steeds donkerder, en zeker de finale is moeilijk te verteren.

Promising Young Woman is een ongelooflijk aanlokkelijke en verleidelijke film, maar met enorm veel diepgang.

Carey Mulligan zet de beste vertolking van haar carrière neer, vindt Lieven Trio. “Hier krijgt ze de kans om een minder bekende, gevaarlijkere kant van zichzelf te tonen, en ze grijpt die kans met beide handen. Ze smijt zich volledig en legt er tegelijk heel veel gevoel in. Ze vertelt ook veel met haar lichaamstaal en haar blik. Een fenomenale prestatie.”

Promising Young Woman won de Oscar voor beste originele scenario. Helemaal verdiend, vindt Lieven Trio.

Herbeluister hier het gesprek met Lieven Trio in Espresso.

Lieven Trio over Promising Young Woman

Promising Young Woman speelt vanaf woensdag 23 juni in de bioscoop.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.