Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Puzzelen met Frans Hals

Puzzelen met Frans Hals Kunst & Cultuur

Na een langverwachte renovatie zijn de Hollandse zalen in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België weer geopend. En dat is niet alles, voor het eerst in meer dan 200 jaar, zijn drie fragmenten van het Portret van de familie Van Campen weer bij elkaar. De puzzelstukjes vallen eindelijk op z'n plaats.

Frans Hals - Portret van familie Van Campen

Liesbeth De Bie, conservator 17e-eeuwse schilderkunst bij het KMSKB, kwam in Espresso vertellen over een bijzondere ontdekking. Tijdens de restauratie van het schilderij Drie kinderen met een bokkenwagen van Frans Hals uit de collectie van de KMSKB, werd een opmerkelijke theorie bevestigd: het werk maakte oorspronkelijk deel uit van een groter familieportret dat Hals schilderde voor lakenhandelaar Gijsbert Van Campen. Twee andere delen van het portret werden opgespoord in het Toledo Museum of Art (Ohio, VS) en een Europese privécollectie.

Het herenigde meesterwerk wordt nog tot 19 mei tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) tijdens de expo 'Frans Hals, een familiereünie'.De museumvleugel 'Hollandse School' is vanaf nu weer permanent toegankelijk. 

Bekijk hieronder de volledige reconstructie

Liesbeth De Belie over Frans Hals

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.