Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Quatuor Arod - Mendelssohn

Quatuor Arod - MendelssohnKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Quatuor Arod; Marianne Crebassa, mezzosopraan. Label: Erato 019029 576112 7.
Hoes van de debuut-cd van Quatuor Arod

De debuut-cd van Quatuor Arod

Programma: Felix Mendelssohn: Strijkkwartet in e op.44 nr.2 – Strijkkwartet in a op.13 – Vier stukken op.81 – Frage op.9 nr.1.

De gemiddelde leeftijd van de leden van het Quatuor Arod is 22 (!) jaar. Deze erg jonge muzikanten leerden elkaar kennen aan het conservatorium van Parijs, waar ze elk uitmuntten op hun instrument. Vier jaar geleden beslisten ze om samen een strijkkwartet op te richten en intussen wonnen ze enkele belangrijke prijzen en gingen ze zich verder specialiseren bij andere strijkkwartetten, waaronder het Artemis Kwartet aan de Kapel Koningin Elisabeth. Aan de Kapel zijn ze trouwens momenteel ook ‘ensemble in residence’.


De repertoirekeuze voor hun debuut-cd was snel gemaakt. Toen de vier leden elkaar vier jaar geleden ontmoetten in het Parijse conservatorium, openden ze voor het eerst in een klein, slecht verlicht lokaal daar samen een partituur, en begonnen ze te spelen: het strijkkwartet op.13 van Felix Mendelssohn. En sindsdien heeft Mendelssohn hen niet meer verlaten.


Met dit op.13, dat je dus ook op deze cd terugvindt, toonde de jonge, 18-jarige Mendelssohn (wat is jong voor een componist die maar 36 jaar zou worden!) zich als de eerste erfgenaam van Beethoven. Het is een meesterlijk opgebouwd kwartet, hoogst origineel van vorm en met een in het Europa van 1830 ongewone diepzinnigheid.
Het andere strijkkwartet op deze opname is het tweede van de drie strijkkwartetten die het op. 44 vormen. Dit is een meer verstilde compositie, zeer klassiek opgevat, waarin Mendelssohn de grenzen van zijn expressieve mogelijkheden lijkt af te tasten.
De vier stukken op.81 zijn na de dood van Mendelssohn op een wat klungelige wijze bijeengebracht door Julius Rietz, zijn opvolger bij het Gewandhausorchester van Leipzig. Het gaat hier namelijk om vier erg verschillende composities uit al even verschillende periodes uit het leven van Mendelssohn: het eerste is een andante met variaties, het tweede een scherzo, het derde een capriccio en het laatste een fuga.
De cd sluit dan af met een arrangement voor strijkkwartet (waarom maar één?), gemaakt door de altviolist van het ensemble, van een kort lied van Mendelssohn: Frage op.9 nr.1. Soliste is de mezzo Marianne Crebassa, een van de grote Franse vocale sterren in wording.


En het gaat bijzonder goed met het strijkkwartet in Frankrijk. Naast dit Quatuor Arod zijn er nog wel enkele andere jonge voortreffelijke ensembles, zoals het Quatuor Ebène, het Hermes en het Modigliani kwartet. Alle durven ze muzikale risico’s te nemen en alle kiezen ze ook voor soms verschroeiende tempo’s. Dat doen ook de leden van het Quatuor Arod; daarnaast musiceren zij ook met een enorme inzet, gretigheid, passie en met een krachtig, gespierd samenspel. Ook bereiken ze, zeker voor zo’n jong ensemble, een benijdenswaardig evenwicht en een rijke samenklank.


Er duiken – onvermijdelijk - ook wel enkele kleine jeugdzonden op (af en toe een gebrek aan rust, eenvoud en sereniteit; een te grote nadrukkelijkheid ook), maar die vergeef je, bij zoveel enthousiasme en technisch meesterschap, al snel.

Een indrukwekkend debuut!

- Bart Tijskens