Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Queen and The King and their favourites in de Munt:

The Queen and The King and their favourites in de Munt: Kunst & Cultuur, Podium

Dubbel belcanto festijn van een hoog artistiek niveau.
Enea Scala en Nehir HasretHugo Segers

Enea Scala en Nehir Hasret

Omdat de grote belcanto productie Bastarda rond de koninginnenopera’s van Donizetti is uitgesteld naar een later seizoen, besliste Muntintendant Peter De Caluwe om de voorziene artistieke ploeg te behouden voor een semiscenische dubbelproductie van respectievelijk Elisabetta, regina d’Inghilterra van Rossini en La Favorita van Donizetti.
Regisseur Oliver Fredj bedacht een regieconcept dat zowel coronaproof is als verfijnd en ontroerend. In de enscenering wordt gespeeld met het begrip “favoriet”: Twee meisjes (van 11 en 13 jaar) breken in in het theater en beleven zo elk hun lievelingsopera als enige toeschouwer in de zaal. Wij leven mee door hun blik, fantasie en emoties en daarbij wordt gebruik gemaakt van tekenboeken en videobeelden. De meisjes vertellen ons op een ontwapenende manier het verhaal van elke opera. Dat laatste is bovendien een handige oplossing wanneer je de opera’s (alweer coronagewijs) moet inkorten.
Ook de muzikale aanpak is van een artistiek superieur niveau. Wat dirigent Francesco Lanzillotta (voor het eerst in de Munt) doet met het orkest is wonderlijk: er wordt met een grote vrijheid en ontspanning gemusiceerd, wat zich ook vertaalt in de lichaamshouding en gelaatsexpressie van de dirigent. We krijgen mooie instrumentale solo’s te horen in Rossini’s Elisabetta (geschreven voor het toporkest van het San Carlo theater in Napels) en sfeervolle orkestrale intermezzi in Donizetti’s La Favorita.
Naast puntgave vertolkingen van o.m. sopraan Salome Jicia als Elisabetta en mezzosopraan Raffaella Lupinacci als Leonora, schittert tenor Enea Scala in beide opera’s als de slechterik Norfolk en de passionele Fernando. Hij beheerst de belcanto stijl tot in de toppen van zijn tenen en maakt een duidelijk verschil tussen de op de tekst geënte coloraturen van Rossini en de meer emotioneel geladen, dramatische zangstijl van Donizetti.

Sylvia Broeckaert


Hoogst aanbevolen en nog online te beleven op de website van Munt tot 18 maart voor The Queen and her favourite en tot 19 maart voor The King and his favourite. Een kaartje heb je voor 10 euro.

 

15/03/2021 Sylvia Broeckaert over The Queen/The King and her/his favourite

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.