Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Queen & Slim

Queen & Slim Kunst & Cultuur

Vanaf vandaag kan u gaan kijken naar de film Queen & Slim van Melina Matsoukas. Een Amerikaans drama met een politieke boodschap. Lieven Trio is enthousiast: “Een filmische romance tussen twee zwarte personages zie je bijna nooit in de cinema. Interessant dus!”
Afbeelding van Jodie Turner-Smith en Daniel Kaluuya © cinenews

Jodie Turner-Smith en Daniel Kaluuya

Queen & Slim leren elkaar via Tinder kennen. Wanneer ze na hun eerste date samen naar huis rijden, worden ze tegengehouden door een witte politieagent. Dat draait uit tot een gevecht. Slim pakt het pistool van de agent af en schiet hem uit zelfverdediging dood. Er volgt een klopjacht en Queen en Slim gaan samen op de vlucht vanuit Cleveland naar New Orleans. Ondanks alles, begint er ook iets moois tussen hen te bloeien.

De dialogen zijn soms heel scherp. En het onderwerp is relevant: politiegeweld tegen zwarte Amerikanen
Lieven Trio

Straf debuut

Het is Matsoukas’ eerste fictiefilm, maar in de wereld van de videoclips is ze een vaste waarde. Op haar palmares staan maar liefst elf videoclips van Beyoncé en samenwerkingen met artiesten als Lady Gaga en Rihanna. “Ze heeft dus wel al ervaring”, zegt Trio. “Matsoukas is zeker iemand die we in het oog moeten blijven houden. Ze maakt sterke beelden met veel details die een bepaalde textuur meegeven. Het kleurenpallet in de film is bijvoorbeeld prachtig.”

Toch is Matsoukas volgens Trio niet de meest subtiele vertelster: “Door racisme en politiegeweld aan te klagen, wil ze een duidelijk politiek statement maken. Maar ze verliest het realisme soms uit het oog door een te grote focus op het iconische koppel.”

Lieven Trio over Queen & Slim

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.