Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Queen's Gambit: is deze serie een offer waard?

The Queen's Gambit: is deze serie een offer waard?Kunst & Cultuur

'The Queen's Gambit' veroorzaakt een stormloop op schaakclubs en schaakmateriaal is momenteel even gegeerd als een kalkoen op Thanksgiving. Is de serie de hype wel waard? Robin Broos wikt en weegt.
Netflix

The Queen's Gambit

Het was een wat gek nieuwsbericht deze week. Schaken was nooit zo populair. Meer zelfs, de vraag naar schaakborden is zo groot dat de producenten amper kunnen volgen. Het is te danken aan de razend populaire televisieserie The Queen's Gambit op Netflix. De reeks staat nog maar een maand online en is ondertussen al 62 miljoen keer bekeken.

Onze bingewatcher Robin Broos is één van hen. "The Queen's Gambit handelt over het leven van schaakwonder Beth Harmon. Zij is negen wanneer ze halverwege de jaren 50 haar moeder verliest in een auto-ongeluk. Ze komt terecht in een weeshuis. Daar leert ze schaken van de conciërge die in de kelder van het gebouw permanent een bord heeft staan." Wonderkind, jazeker! Maar dat houdt de problemen niet op afstand, zo raakt ze verslaafd aan kalmeringspillen.

Hoewel de televisieserie genoemd is naar een klassieke opening van een schaakpartij, het damegambiet, handelt The Queen's Gambit volgens Broos "zelden over het spel of de tactiek." Het is veeleer een coming of age van een meisje dat toevallig ook nog eens de beste schaakster ter wereld wil worden. De droes genaamd Drank & Drugs probeert haar van dat pad te douwen.

De troef van deze reeks is Anya Taylor-Joy die vooral met haar ogen acteert. "Die vertolken haar gevoelens als een woordeloze monoloog. Ze kan staren als ze diep peinst over haar volgende zet, maar ze kan ook glaren als ze het niet ziet zitten. Elke blik vertelt een ander verhaal."

Met een vette knipoog hebben de makers ervoor gezorgd dat er overal een ruitjespatroon te zien is dat de 64 vakjes van een schaakbord evoceert. "In de kleding van Beth of in het behangpapier."

Schaak en mat? Het antwoord op Netflix.

 

Robin Broos over de televisieserie 'The Queen's Gambit'
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
The Queen's Gambit