Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Rachmaninov - Boris Giltburg

Rachmaninov - Boris GiltburgKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Boris Giltburg, piano. Naxos 8.573469.
Hoes van de Rachmaninov-cd van Boris Giltburg

De Rachmaninov-cd van Boris Giltburg

Programma: Sergej Rachmaninov: Etudes-tableaux op.39 en Moments musicaux op.16.

De in 1984 in Moskou geboren pianist Boris Giltburg kreeg op vijfde zijn eerste pianolessen van zijn moeder, daarna studeerde hij in Tel Aviv. Hij had al aan enkele andere wedstrijden deelgenomen, en was dus een ervaren muzikant, toen hij in 2013 de Eerste prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd won. Daar maakte hij een grote indruk bij de jury en het publiek met zijn vertolking van het derde pianoconcerto van Sergej Rachmaninov. Toch was zijn parcours in Brussel verre van vlekkeloos: in de halve finale, tijdens zijn uitvoering van het 15e pianoconcerto van Mozart, kreeg hij een complete black-out. Dus in die zin kwam zijn overwinning toch ook wel een beetje als een verrassing, ook voor Giltburg zelf.

Intussen gaat het uitstekend met de carrière van Boris Giltburg: hij geeft vele concerten over de hele wereld, in recitals maar ook samen met grote orkesten en dirigenten. En ook in de opnamestudio zit hij niet bepaald stil. Zo verscheen hij in 2006 al op het EMI-début label, en ook voor het kleine label Orchid classics nam hij al enkele cd’s op. Vorig jaar, in 2015, tekende hij een contract voor lange duur bij het label Naxos. Daar verschijnt nu ook deze Rachmaninov-cd, na twee voortreffelijke uitgaven met muziek van Schumann en Beethoven.

Op deze cd speelt hij twee grote cycli van Sergej Rachmaninov, een componist waarmee hij duidelijk een grote vertrouwdheid voelt. De cd opent met de Études-tableaux op.39 uit 1916-‘17. De dubbele naam zegt het al: dit zijn études, in die zin dat ze aan de uitvoerder heel wat technische moeilijkheden bezorgen, en tableaux, omdat deze stukken tegelijk een bijzonder kleurrijk en schilderachtig karakter hebben. Dit is Rachmaninov op zijn best, hier toont hij zijn grote meesterschap op de piano, als componist en als pianist. De zes moments musicaux zijn van heel wat vroeger, van 1896. In deze behoorlijk omvangrijke werken, vol bravoure en virtuositeit, maar ook vol lyriek (het geliefde nr.3) vond Rachmaninov misschien wel voor het eerst zijn eigen stijl, die zijn latere werken, waaronder ook de Études-tableaux op.39, al aankondigt.

Zoals al gezegd, dit is repertoire dat Boris Giltburg bijzonder goed ligt. En dat toont hij hier erg overtuigend aan met een helder en expressief pianospel. Hij maakt daarnaast ook indruk door de brede adem en het grote gebaar die hij in deze muziek weet te brengen, door de kleuren en de dramatische contrasten ook, en ten slotte en vooral, door zijn technische beheersing en schitterende virtuositeit. Voortreffelijke opname ook, en de boeiende teksten in het cd-boekje zijn van Boris Giltburg zelf.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel