Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Radio Camille – 100 jaar geleden overleed Camille Saint-Saëns

Radio Camille – 100 jaar geleden overleed Camille Saint-SaënsKlassieke muziek

Donderdag 16 december 2021 zal het precies honderd jaar geleden zijn dat Camille Saint-Saëns overleed, de componist van Le Carnaval des Animaux (met daarin de onsterfelijke Zwaan), de orgelsymfonie en zoveel meer. En daarom wordt Klara die dag ook een beetje Radio Camille, met veel aandacht voor het leven en werk van deze bijzondere Franse meester.

Saint-Saëns: elegantie, helderheid en technische vlotheid op de eerste plaats.

Camille Saint-Saëns, geboren in Parijs op 9 oktober 1835, was een wonderkind, een uitstekend pianist, organist, dirigent, theoreticus, kortom een breed ontwikkelde beroepsmusicus en componist van talrijke werken in alle vormen en stijlen: opera, oratoria, concerto’s, sonates, symfonieën, kamermuziek en orgelwerken. Zijn meesterlijke technische beheersing van het orgel leverde hem trouwens de bijnaam ‘de Franse Mendelssohn’ op.

Voor Saint-Saëns kwamen elegantie, helderheid en technische vlotheid op de eerste plaats, boven emotionele betrokkenheid. Dit gegeven, in combinatie met het feit dat hij erg veel en gemakkelijk muziek schreef (‘zoals een appelboom appelen voortbrengt’, om het met zijn eigen woorden te zeggen), leverde hem wel eens het verwijt op een oppervlakkige en weinig originele componist te zijn. Ten onrechte, want wat is er oppervlakkig aan vakkennis, verfijning, briljante effecten, speelsheid en een fijne spiritualiteit, evengoed kenmerken van zijn muziek?

Overtuig jezelf op 16 december, in de volgende programma’s, op Klara!

In Ampersand (9u-12u) zetten ze de deuren voor Camille Saint-Saëns meteen wijd open met twee van zijn meest geliefde werken: de derde symfonie, ook de orgelsymfonie genoemd, en natuurlijk ook het altijd bekoorlijke Carnaval des Animaux. Daarnaast zijn ze daar ook erg benieuwd naar jouw lievelingsstuk van Saint-Saëns, of naar een bijzondere herinnering aan zijn muziek, een memorabel concert… Laat het vooral weten, via ampersand@klara.be of via de Klara-app.

Saint-Saëns schreef vijf pianoconcerto’s die tot op vandaag behoorlijk stand houden in de concertzalen en op cd. In Maestro (14u-17u) kan je de twee bekendste horen: het vierde in een klassieke opname met pianist Aldo Ciccolini en het Orchestre de Paris o.l.v. Serge Baudo, en het tweede in een recente versie van Bertrand Chamayou en het Orchestre National de France o.l.v. Emmanuel Krivine.

Klara Live (20u-22u) ten slotte, koos voor een concert van 10 september 2021 vanuit het Auditorium van Radio France in Parijs. Toen speelde de 20-jarige Daniel Lozakovich, een van dé grote vioolbeloftes van het ogenblik, samen met het Orchestre National de France o.l.v. Cristian Măcelaru, het heerlijke derde vioolconcerto. Als toemaatje, tegelijk de forse afsluiter van Radio Camille, speelde het orkest de Bacchanale uit Samson et Dalila.

- Bart Tijskens