Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Rameau - Pièces de clavecin - Korneel Bernolet - Apotheosis

Rameau - Pièces de clavecin - Korneel Bernolet - ApotheosisKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Apotheosis; Korneel Bernolet, klavecimbel. Label Et'Cetera KTC 1523.
Hoesje van Rameau-cd van Korneel Bernolet

Rameau-cd van Korneel Bernolet

Korneel Bernolet is een man van vele talenten. Klavecinist, dirigent, assistent-dirigent bij Les Talens Lyriques en Anima Eterna, docent en opname-ingenieur, hij is en doet het allemaal. Bevlogen én professioneel.

Met zijn eigen ensemble Apotheosis nam Korneel Bernolet de 'Pièces de clavecin en concerts (1741)' van Jean-Philippe Rameau op: vijf werken voor kamermuziekbezetting met het klavecimbel in de hoofdrol. Rameau vond zelfs dat een uitvoering op klavecimbel alleen al perfect was - daar viel als het ware niets meer aan toe te voegen. Toch voorzag hij een alternatieve bezetting voor een wisselende combinatie van traverso, viool, gamba en klavecimbel. Evenwaardige, concertante partijen die elkaar versterken of begeleiden.

Korneel Bernolet weet hier de juise toon te treffen door sprankelende klavecimbelpassages, een mooi uitgebalanceerde bezetting van de andere partijen, subtiele tempo- en kleurvariaties. Een fraaie opname dus, door gedreven musici met een hart voor barokmuziek.

Rameau stond bekend als een perfectionist, tot in de details bekommerd om de juiste weergave van zijn werken, precies zoals hij het bedoeld had. Hij mag in dit geval op zijn beide oren slapen.

Els Van Hoof

Klara's oordeel