Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Raphaëlla Smits siert het verfijnde Wenen van Mertz en Schubert

Raphaëlla Smits siert het verfijnde Wenen van Mertz en SchubertKlassieke muziek, CD

Vienna Concert - Raphaëlla Smits

Vienna Concert

WIE?
Gitariste Raphaëlla Smits, ‘ongewoon muzikale gitarist’ (Tim Page, New York Times), een briljant aquarellist met zin voor genadeloze precisie


WAT?
Werk van Johann Kaspar Mertz en Franz Schubert, twee componisten op een unieke plek in een boeiend tijdgewricht: Wenen aan het begin van de negentiende eeuw.


WAAROM MOET U DIT HOREN?
Raphaëlla Smits, onlangs nog door Jean Bernard bij Diapason geroemd als 'een van de meest delicate en gecultiveerde artiesten van onze tijd', verrast eens te meer met haar meermaals gelauwerde, even integere als dauwfrisse, meticuleus ‘exacte’, maar steeds uiterst persoonlijke vertolking van twee grote componisten. De Biedermaiersfeer van Wenen, luisterrijke hoofdstad van Oostenrijk-Hongarije, een tijd waarin nieuwe vormen van vermaak hun kans grepen, komt tot leven in werk van componisten die het gitaarinstrument erg genegen waren. Jarenlang componeerde Franz Schubert, die geen piano bezat, het grootste deel van zijn composities op de gitaar die boven zijn bed hing en waarop hij speelde voordat hij opstond. Behalve zijn eigen originele muziek arrangeerde Johann Kaspar ook muziek van andere componisten en populaire volks- of folkloristische motieven. Raphaëlla Smits daalt af in de diepte van beide oeuvres; haar bijzonder mooi ademende dynamiek en gevoel voor onverwacht helverlicht detail garandeert een luisteravontuur boordevol verrassing.


PRAKTISCH?
Uitvoerder: Raphaëlla Smits
Titel: Vienna Concert
Label: Soundset Recordings 1121

Bart Stouten