Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Reacties op het overlijden van Frédéric Devreese

Reacties op het overlijden van Frédéric DevreeseKlassieke muziek

Op 28 september overleed Frédéric Devreese. Hij wordt geroemd om zijn muzikaal genie en generositeit. Reacties van onder anderen Dirk Brossé, Wim Henderickx en Lieven Debrauwer.
VRT - OMNIA FOTOS

Frédéric Devreese

Hieronder de link naar een artikel over het leven en werk van Frédéric Devreese.

Componist en dirigent Dirk Brossé heeft Frédéric Devreese goed gekend en is altijd een ambassadeur geweest van diens muziek. Hij vertelt over Devreese bij Sieglinde Michiel.

Dirk Brossé over Frédéric Devreese

Hieronder de reactie van componist Wim Henderickx op het overlijden van Frédéric Devreese. Hij heeft hem enkele dagen voor zijn dood nog uitgebreid kunnen spreken. Maar het fragment begint met een citaat van Devreese zelf.

Wim Henderickx over Frédéric Devreese

Ook op sociale media regent het reacties op het verscheiden van Frédéric Devreese.

Lieven Debrauwer (film regisseur): "In 1990 was ik zo onder de indruk van de muziek die Frédéric Devreese schreef voor de film Het Sacrament van Hugo Claus, dat ik hem een brief schreef. Hij schreef me een brief terug en we hebben elkaar ontmoet! Ik was erg onder de indruk van hem als persoon en componist! Het was dan ook een grote eer voor mij dat hij de muziek componeerde voor mijn eerste langspeelfilm Pauline & Paulette. RIP maestro!"

Joris Buysse (muzikant): "Het was ook een heel symphatiek en open man, toen ik in de jaren zeventig straatmuzikant was, kwam hij een praatje met mij maken over muziek en kreeg ik een dikke fooi. RIP Frédéric."

Michel Follet (radiomaker): "Trieste dag: dé Belgische filmcomponist par excellence, Frédéric Devreese, is vandaag overleden. In dit land wordt filmmuziek vaak toevertrouwd aan popmuzikanten (die - persoonlijke voetnoot - volgens mij weinig verstand hebben van een goede filmscore), maar élke film was in veilige handen van deze uiterst onderlegde muzikant/dirigent en componist. Hij schreef vaak voor André Delvaux, maar ook de sublieme muziek voor La partie d'échecs. In een ander land had Devreese vijf keer zoveel filmmuziek mogen schrijven."

Sigrid Bousset (vicevoorzitter Pen Vlaanderen): "Vandaag verliezen we onze lieve, magnifieke vriend Frédéric Devreese, groot Belgisch componist, en bovenal een zeldzaam zachtaardig man. Samen met zijn vrouw Annie Declerck hebben we talloze bijzondere momenten beleefd, in Cavaillon, Monieux, Dworp, Linkebeek. We hebben het leven gevierd, we vormden een uitgelezen, liefdevol kwartet (Bousset verwijst naar haar echtgenoot Stefan Hertmans, nvdr). Rust in vrede, mooie man, je muziek blijven we beluisteren, en voor Annie dragen we zorg."