Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Recordeditie Jazz Middelheim 2016

Recordeditie Jazz Middelheim 2016Jazz

De 35e verjaardagseditie van Jazz Middelheim (12-15.08.16) klokte maandagavond 15 augustus 2016 in Park den Brandt af op een absoluut bezoekersrecord van 21.000 bezoekers en 3 uitverkochte avonden, met als respectievelijke headliners Ludovico Einaudi, Patti Smith en Melanie De Biasio.
Algemeen beeld Jazz Middelheim

Algemeen beeld Jazz Middelheim

De weergoden waren het festival 4 dagen lang ook bijzonder gunstig gezind wat bijkomend resulteerde in een fantastische festivalsfeer en uitzonderlijke interactie tussen artiesten en publiek, zowel in de Main Stage als in de Club Stage.

Festivaldirecteur Bertrand Flamang blikt alvast terug op een artistieke topeditie met -voor hem- alle concerten in de Club Stage als persoonlijke hoogtepunten. Op dit tweede podium van Jazz Middelheim lopen enerzijds concerten die ook een plaats op het hoofdpodium verdienen en anderzijds optimaal gedijen in deze intiemere setting. Wat daar ‘gebeurde’, getuigt volgens hem van de bruisende creativiteit en de rol van de rijke, Belgische muziekscene. En die van de Antwerpse in het bijzonder, aangezien er in de Club Stage uitsluitend projecten te horen waren van Antwerpse muzikanten. Het is voor hem geen toeval dat de drukst bezochte festivaldag ooit, die van zondag 14 augustus, ook de dag was met louter Belgische artiesten op beide podia. Chantal Pattyn, nethoofd Klara en cultuurmanager VRT: “VRT is bijzonder opgetogen over de opkomst en de grote kwaliteit van de concerten op deze jubileumeditie. Dat de Belgische jazzscène uitzonderlijk is, werd alweer bewezen. Ook dat jazz elke dag zichzelf heruitvindt, door alle muzikale grenzen te negeren. En zo speelde Jef Neve met rapper Typhoon en zorgde STUFF voor een van de meest spannende momenten van het festival. Maar het meest legendarische moment was toch toen Patti Smith luid riep: Fuck the chairs! The grand old lady zorgde voor een dansende tent en anderhalf uur kippenvel. Klara kijkt alvast terug op vier dagen bruisende radio. VRT is over de toekomst van het festival momenteel in gesprek met De Stad Antwerpen.”

KLIK HIER EN HERBELEEF HET FESTIVAL DANKZIJ ONZE VIDEOREPORTAGES

Verjaardagseditie met respect voor roots & vernieuwing

Jazz Middelheim (°1969) vierde ook zijn 35e editie. Met deze verjaardag blikte het festival dan ook graag terug met mooie projecten die in de roots gebrand zijn van het festival. Zoals de tribute dag voor Ornette Coleman, het trio rond David Murray en de festivalafsluiter Pharoah Sanders. Het residence-concept, met in deze editie de Israëlische trompettist Avishai Cohen, biedt zoals steeds een speciale plaats voor de nieuwe generatie. Met een uiterst geslaagd en uitdagend project i.s.m. vier studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen als passende afsluiter. Voor Flamang manifesteerde zich tijdens het hele festival ook een intens gevoel en een specifieke sfeer, op en naast beide podia, belichaamd door een grote verbondenheid tussen publiek en artiesten én tussen het publiek onderling. Een magisch gevoel dat ertoe leidde dat heel wat concerten een uitzonderlijk moment werden voor artiesten en publiek. Het mooiste aan het DNA van Jazz Middelheim.

Patti, who?

Liep er een landloper rond in het park? Velen stelden zich serieuze vragen bij de keuze om Patti Smith, en dan nog als headliner, een platform te geven op Jazz Middelheim. Maar net zij bewees hoe ze, met haar beat generation poëzie, haar boodschap en haar interactie met het publiek, de verpersoonlijking is van hoe muziek een absolute voedingsbodem is voor maatschappelijk engagement. En hoe dat engagement ook bevrijdend werkt in een muzikale context en in de manier waarop ze die overbrengt op een live publiek. “Dat is de perfecte link met jazz. Patti Smith past dus naadloos in dit programma. Mooi dat de podiumvertaling en boodschap een luide en duidelijk understatement mochten zijn die door het publiek in het park enthousiast mee werd uitgedragen”, aldus Bertrand Flamang.

Succesvolle ‘Jazz Talks’

Voor de tweede maal modereerde Ahsley Kahn, de bekendste Amerikaanse jazzauteur, de ‘Jazz talks’ in de Club stage, dit telkens een uur voor het eerste festivalconcert. Zowel jazzfanaten als iedereen die iets willen opsteken over jazz kreeg er een drempelverlagend en verhelderende beeld over hoe artiesten als Avishai Cohen, Denardo Coleman, Han Bennink, David Murray, Geri Allen, Tutu Puoane en Eric Thielemans de jazzgeschiedenis en hun eigen sociale rol in de samenleving verwerken in hun composities en projecten.

Jazz Middelheim op Klara

Klara was het hele festival op post en zond alle concerten van de main stage uit. Vier dagen radio, met hosts Bart Vanhoudt en Lies Steppe, tevens gastvrouw van Jazz Middelheim, en recensenten Karel Van Keymeulen, Bart Cornand, Guy Peters en Kurt Overbergh.

Nog tot begin september kiest Bart Cornand in het zondagavondprogramma ‘Jazz Middelheim’ de meest markante momenten uit de 35 edities van het festival. Nog de hele zomer is er elke werkdag tussen 23 u en midddernacht 'Best of Jazz’.

Expo 35XJAZZ nog in M HKA, MAS & Vleeshuis

Naar aanleiding van de 35e editie van Jazz Middelheim dook de festivalorganisatie in de archieven en vond onontgonnen, ongezien en ongehoord materiaal van de 35 edities. Een unieke collectie kwam naar boven, een ode aan alle medewerkers, muzikanten en bezoekers die, jaar na jaar, het beste van zichzelf gaven. Onder de noemer 35XJAZZ werd dit materiaal tentoon gesteld op 35 locaties en 4 Antwerpse musea, MAS, FOMU, Museum Vleeshuis en M KHA. Op 35 verschillende centrumlocaties hingen indrukwekkende foto’s van jazzlegende zoals Toots Tielemans, Stan Getz, Sarah Vaughan, Dizzy Gillespie en Archie Shepp. Die zijn nu samen, nog tot eind augustus, te bewonderen in de INBOX-ruimte van het M HKA, met als kers op de taart een kunstwerk van Joris Van De Moortel, een muzikant en kunstenaar met een hoog rock-‘n-rollgehalte. Ook de expo’s in MAS en Museum Vleeshuis lopen nog tot eind augustus.

Info: www.jazzmiddelheim.be

Jazz Middelheim 2016

Klara is er tijdens Jazz Middelheim elke dag live. Van vrijdag tot zondag van 16 uur tot middernacht, en op maandag van ’s middags 12 uur tot 21 uur ‘s avonds. 

Presentatie: Lies Steppe & Bart Vanhoudt

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: jazzmiddelheim@klara.be