Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Redherring Baroque Ensemble - La Muse et la Mise

Redherring Baroque Ensemble - La Muse et la MiseKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Redherring Baroque Ensemble. Label: Antarctica AR 003.
Hoes van de cd La Muse et la Mise door Redherring Baroque Ensemble

La Muse et la Mise door Redherring Baroque Ensemble

Programma: Werk van François Couperin, Charles Dieupart, Jean-Baptiste Lully, François Bouvard en Michel Pignolet Monteclair.

Dit Vlaamse barokensemble is in 2011 opgericht door blokfluitist Patrick Denecker als tegenhanger van zijn ensemble La Caccia voor de renaissancemuziek.

De naam van het ensemble Redherring (rode haring) verwijst naar een retorische techniek om iemand af te leiden van het onderwerp zelf. Laat dat nu heel passend zijn voor deze nieuwe opname waarbij de aandacht als het ware afgeleid wordt van de pure klavecimbelklank in de 17e- en 18e-eeuwse suites van o.m. François Couperin en Charles Dieupart. De uitvoerders beroepen zich daarbij op de “mise en concert”-praktijk in de 18e-eeuwse aristocratische salons: klavecimbelmuziek werd er in een soort galante jamsessies omgevormd tot ensemblestukken waarbij uiteraard veel meer instrumentale kleuren aan bod komen. Het eerste nummer een Musette van Couperin is er meteen op: theorbespeler Floris De Rycker en gambiste Kaori Uemura zorgen voor een sonore bourdon, de andere instrumenten (viool, blokfluit, klavecimbel) spelen in afwisselende combinaties de sierlijke melodie. In alle omgebouwde klavecimbelstukken krijg je heel mooie en diverse instrumentencombinaties.

Tussendoor zingt sopraan Soetkin Elbers airs de cour met loepzuivere stem, een prachtig timbre (dat me wat doet denken aan Elly Ameling), een heerlijke uitspraak en veel tekstexpressie.

Hoog hitgehalte heeft Lully’s “se que me muero de amor”.

- Sylvia Broeckaert

Klara's oordeel