Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Regisseren was nog fijner dan ik had gehoopt"

"Regisseren was nog fijner dan ik had gehoopt"Kunst & Cultuur

De Deens-Amerikaanse acteur Viggo Mortensen heeft op het filmfestival van Gent zijn eerste eigen film voorgesteld, "Falling". Hij regisseerde die niet alleen, maar schreef ook het script en speelt zelf mee. Mortensen rijdt alleen met zijn auto door Europa om de film te promoten. "Het was belangrijk voor mij om met deze film rond te reizen", zegt hij. "Zeker nu, maar ik wou niet ziek worden."
Foto van Viggo Mortensen die de prijs in ontvangst neemt op het podium. © Jeroen Willems

De Joseph Plateau Honorary Award gaat naar festivalgasten die een speciale bijdrage leverden aan de kunst van het filmmaken.

"Falling" gaat over een vader-zoonrelatie die een emotioneel gevecht is geworden. Zowel de dementerende vader als zijn zoon vullen het verleden in met hun eigen herinneringen.

Vlak voor de première van de film op het filmfestival van Gent, kreeg Mortensen een Joseph Plateau Honorary Award. "Met deze oeuvreprijs lauwert Film Fest Gent zijn indrukwekkende palmares als acteur en kersvers regisseur", klinkt het. 

Mortensen is vooral bekend van zijn rol in de "Lord of the rings"-trilogie. Daarin speelt hij de heroïsche Aragorn die samen met Frodo ten strijde trekt tegen de mystieke krachten van de ring. Andere films waar hij in meespeelt zijn onder andere "Carlito's way", "The portrait of a lady", "G.I. Jane". Hij werd al drie keer genomineerd voor een Oscar voor beste acteur voor zijn rollen in de films "Captain fantastic", "Eastern promises" en "Green book".

© VRT NWS

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.