Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Regisseur Alan Parker, bekend van Midnight express, Birdy en Evita, overleden

Regisseur Alan Parker, bekend van Midnight express, Birdy en Evita, overledenKunst & Cultuur

De Britse regisseur Alan Parker is op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. De films van Parker vielen niet onder te brengen in eenzelfde genre: hij maakte musicals, maar ook thrillers of drama's. Bekende titels van Parker zijn Midnight express, Evita en The life of David Gale. © VRT NWS
© AP Photo/Misha Japaridze

De filmwereld reageert bedroefd. Andrew Lloyd Webber, die de muziek componeerde voor Evita, noemt Parker "een van de weinigen die musicals op het scherm écht begreep". Acteur Antonio Banderas schrijft dat "een groot regisseur ons heeft verlaten".

De Britse filmwereld rouwt om Sir Alan Parker. De bekendste films van de filmregisseur zijn Bugsy Malone (1976), Midnight express (1978), Fame (1980), Birdy (1984), Mississippi burning (1988) en Evita (1996).

Alan Parker regisseerde ook de muziekfilm Pink Floyd - The wall. De film uit 1982 is gebaseerd op het Pink Floyd-album The wall. Zijn laatste film was The life of David Gale uit 2003.

Met Birdy won Parker in 1985 de juryprijs op het Filmfestival van Cannes. Zijn films wonnen in totaal 19 Baftas, 10 Golden Globes en 10 Oscars. De Oscar voor beste regie heeft hij ondanks twee nominaties voor Midnight express en Mississippi burning nooit binnengehaald.

Parkers startte zijn carrière als schrijver en maker van televisiecommercials. Hij viel daarmee verschillende keren in de prijzen. Na tien jaar ging hij over tot het regisseren van film. Zijn eerste lange speelfilm, Bugsy Malone, werd een culthit. In het verhaal over de opkomst van een gangster worden alle rollen vertolkt door kinderen, onder anderen Jodi Foster.

In 2002 werd Parker geridderd vanwege zijn tomeloze inzet voor de filmwereld en mocht zich sir Alan Parker noemen. In zijn leven na de film legde hij zich toe op de schilderkunst.

Beluister hier de reactie van Patrick Duynslaegher op het overlijden van Alan Parker:

Patrick Duynslaegher over Alan Parker

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.