Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Reinoud Van Mechelen van A Nocte Temporis stelt tweede cd van de trilogie voor

Reinoud Van Mechelen van A Nocte Temporis stelt tweede cd van de trilogie voorBlijf verwonderd!

Met zijn ensemble A Nocte Temporis wilde tenor (en haute-contre) Reinoud Van Mechelen een trilogie uitbrengen om de haute-contre stem wat onder de aandacht te brengen. Volgens Van Mechelen blijkt de haute-contre stem vergeten of vaak ook foutief vertaald naar "contratenor". Op maandag (11 oktober) stelt Reinoud zijn tweede cd "Jéliote, le haute-contre de Rameau" voor in Music Matters.
© Senne Van der Ven

Renoud Van Mechelen heeft het tweede deel van zijn trilogie klaar

Reinoud Van Mechelen richtte in 2016 zijn eigen ensemble, A Nocte Temporis op. Het doel van A Nocte Temporis is om historisch geïnformeerde muziek te brengen, maar ook het publiek emotioneel te kunnen raken. A Nocte Temporis groeide in november 2018 uit tot een barokorkest voor "Dumesny, haute-contre de Lully", het eerste deel van de trilogie rond de 'haute-contre' stem. Voor dit project kroop Reinoud Van Mechelen samen met zijn muzikanten in het repertoire van de 17de-eeuwse toptenor Dumesny. Voor deze laatste cd doen ze dat opnieuw, maar nu staat de figuur van de Franse haute-contre Pierre de Jéliote centraal.

Jéliote (1713-1797) was een muzikant van meerdere talenten; hij was torenhoog de beste haute-contre van zijn tijd, hij componeerde, en speelde viool en cello. Door zijn gevoeligheid, harmonische durf en virtuositeit, in combinatie met een uiterst charismatisch persona genoot hij zeer grote successen. Hij werd aangeteld als vaste zanger bij de Opéra en componist Jean-Philippe Rameau schreef een enorme hoeveelheid partituren speciaal op maat gemaakt voor Jéliote. 

Deze cd is een ode aan Jéliote, met een selectie van Rameau, maar ook van Dauvergne, Colin de Blamont, Mondonville, Rebel en Francoeur. 

A Nocte Temporis is op tournee! De volgende data zijn: 

15 oktober: 30CC/Schouwburg Leuven

16 oktober: Concertgebouw Brugge

Herbeluister hier het gesprek in Music Matters:

11/10/2021 Reinoud Van Mechelen met zijn nieuwe cd "Jéliote, haute-contre de Rameau"
© VRT/Klara
Reinoud Van Mechelen en Olav Grondelaers

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.