Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Renaud Capuçon - Lalo - Symphonie espagnole - Paavo Järvi

Renaud Capuçon - Lalo - Symphonie espagnole - Paavo JärviKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Renaud Capuçon, viool; Orchestre de Paris o.l.v. Paavo Järvi. Label: Erato 0825646982769.
Hoes van Lalo-cd Renaud Capuçon.

Lalo-cd Renaud Capuçon

Programma: Edouard Lalo: Symphonie espagnole in d op.21; Pablo de Sarasate: Zigeunerweisen; Max Bruch: Concerto nr.1 in g voor viool en orkest op.26.

Met deze adembenemende en opwindende vertolking van de Symphonie espagole van Lalo, een heerlijk werk waarvan er niet eens zo veel goede opnames zijn, nestelt Renaud Capuçon zich meteen in de top van de discografie, naast monumenten als Itzhak Perlman (samen met Daniel Barenboim, bij Deutsche Grammophon) en Anne Sophie Mutter (samen met Seiji Ozawa, bij Warner classics). Vorige maand werd Renaud Capuçon 40, maar zijn vioolspel heeft duidelijk nog niets van zijn jeugdige zwier en fantasie verloren. O.l.v. van Paavo Järvi, net als zijn vader een bijzonder productieve maar altijd voortreffelijke dirigent, begeleidt het Orchestre de Paris met delicate kleuren en een opvallende ritmische veerkracht. De ruimtelijke, maar mooi uitgebalanceerde opname, gemaakt in de gloednieuwe Parijse Philharmonie, is daarbij een belangrijke extra troef. 

Lalo droeg zijn Symphonie espagnole op aan de grote Spaanse virtuoos Pablo de Sarasate. Capuçon speelt zijn zwoele en zwierige Zigeunerweisen met een rijke viooltoon en - luister maar eens naar het slot! - een schitterende virtuositeit. Pablo de Sarasate voert ons ook naar het laatste werk op deze nieuwe cd, want ook Max Bruch schreef een werk voor hem: zijn Schotse fantasie. Maar Capuçon koos hier toch voor het meer beroemde vioolconcerto dat hij, vreemd genoeg, nog niet eerder voor de cd opnam. Het was alleszins het wachten waard: dit is een mooi gerijpte vertolking van een van de grootste violisten van het ogenblik, doelbewust en krachtig in het openingsdeel, hartstochtelijk en lyrisch in het adagio, briljant in de finale.

Bart Tijskens

Klara's oordeel