Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Reprise van de concertante Ariadne auf Naxos in Opera Ballet Vlaanderen

Reprise van de concertante Ariadne auf Naxos in Opera Ballet VlaanderenBlijf verwonderd!, Podium

Sopraan Lisa Mostin debuteerde op 14 februari 2021 bij Opera Ballet Vlaanderen in een van haar droomrollen, namelijk Zerbinetta in Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. Het was een gestreamde, concertante voorstelling die alom geprezen werd door de pers.
© Jan Van der Perre

Lisa Mostin

Maestro Alejo Pérez dirigeerde een indrukwekkende bezetting met o.m. Carla Filipcic Holm, Lisa Mostin, Raehann-Bryce-Davis en Michael Weinius. Nagenoeg diezelfde bezetting keert terug, nu ook met basbariton Werner Van Mechelen als der Musikleher, voor een reeks van live concertante uitvoeringen. Zo kan iedereen dit magistrale operaconcert (opnieuw) beleven in de beste omstandigheden.

Ariadne auf Naxos (1916) van Richard Strauss en librettist Hugo von Hofmannsthal is een versmelting van enkele krachtlijnen uit de operageschiedenis. Na het diner bij de Weense high society staan twee voorstellingen op het programma: Ariadne auf Naxos, gebaseerd op de mythe van Ariadne die door de held Theseus op het eiland Naxos achtergelaten wordt, staat voor de serieuze opera. Het komische toneelstuk Zerbinetta en haar vier minnaars verwijst naar de opera buffa-traditie. Het is een bonte theaterbende die bovendien op orde van de hofmeester ook tegelijk hun voorstellingen moeten opvoeren. Ariadne auf Naxos is een opera met een theaterstuk-in-een-theaterstuk.

Lisa Mostin is een veel gevraagde Koningin Van de Nacht (Die Zauberflöte), maar ook de rollen van Konstanze (Die Entführung aus dem Serail) en Zerbinetta (Ariadne auf Naxos) draagt ze een warm hart toe. Voor de rol van Zerbinetta ging Lisa onder meer in de leer bij de legendarische Hongaarse Zerbinetta, Sylvia Geszty (1934-2018).

Voorstellingen van Ariadne auf Naxos: in de opera van Gent van 9 tot 17 november

23/03/2021 Sopraan Lisa Mostin over haar debuut bij Opera Ballet Vlaanderen als Zerbinetta in Ariadne auf Naxos - Richard Strauss
Mostin heeft werkelijk alles in huis om een grote Zerbinetta te zijn: stralende hoogte (ze zingt met groot succes de Koningin van de Nacht in buitenlandse huizen), grote beweeglijkheid van de stem, beheersing van een soort rubato zo eigen aan de Straussvocaliteit, vlekkeloze uitspraak van het Duits, een heerlijke mimiek en lichaamstaal. Enfin Richard Strauss zelf zou weg geweest zijn van deze sopraan.
Sylvia Broeckaert

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.