Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Respighi ontmoet Botticelli

Respighi ontmoet BotticelliKlassieke muziek

Tijd om er weer een mooi schilderij bij te hangen in de Iedereen Klassiek-galerij. Vandaag de beroemde Geboorte van Venus, van Sandro Botticelli (ca. 1483). In de klassieke mythologie wordt beschreven hoe Venus, de godin van de schoonheid en de liefde, wordt geboren uit het schuim van de zee.
© Galleria degli Uffizi, Firenze

Componist Ottorino Respighi raakte in de ban van Botticelli’s meesterwerk

Botticelli beeldt haar staande af in een geopende schelp. Behoedzaam wordt ze aan land geblazen door Zephyr, de personificatie van de westenwind, en Aura, als zachte bries en koele morgenlucht. De vrouwfiguur aan de rechterkant wacht Venus op met een mantel om haar naaktheid te verhullen.

Componist Ottorino Respighi raakte vier eeuwen later in de ban van Botticelli’s meesterwerk. Hij bouwt een heuse soundscape rond het schilderij van de liefdesgodin op haar gigantische schelp. Dit als slotdeel van zijn Botticelli-Triptiek voor orkest (1927). Daarvoor baseerde Respighi zich ook nog op een Aanbidding der Wijzen en de beroemde Primavera van de meester uit Firenze.

Klik hier voor meer informatie

Iedereen Klassiek

Een zondagse voormiddag met een aantal van de mooiste en meest aangrijpende bladzijden uit de klassieke muziek, als een zomers boeket geplukt uit de Klara-boeken Iedereen Klassiek en Iedereen Opera.

Presentatie: Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden / Tine De Donder / Kristof Lowyck

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.