Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Reuzen vieren menselijke kwetsbaarheid

Reuzen vieren menselijke kwetsbaarheidKunst & Cultuur

Op vrijdag 23 juli start het Oostendse festival Theater Aan Zee, en als knallende opener vindt een wel heel bijzonder feest plaats. Twee reuzen stappen zondag in het huwelijksbootje. Theatermakers Stefan Perceval en Marit Stocker gingen met kwetsbare mensen op zoek naar de reus in de mens. Uit die kwetsbaarheid werden twee unieke reuzen geboren, en een theatervoorstelling.
De theatergroep bereidt zich voor op de voorstellingTAZ

Kwetsbare mensen ontmoeten elkaar in de reus en vertellen prachtige verhalen die het publiek beroeren

Welke reus heeft de mens elke dag nodig om stappen te zetten, om beslissingen te nemen? Die vraag staat centraal in het artistiek-sociaal project De Reus in de Mens. “We zijn aan slag gegaan met een groep mensen die in heel kwetsbare situaties leven, en hebben hen heel veel vragen gesteld”, vertelt Stefan Perceval. “Waar droom je van? Wie zou je graag nog eens willen terugzien? ... Van al die vragen en antwoorden hebben we meteen scènes gemaakt met de mensen zelf."

Uit die gesprekken putten scenografen Kamiel Fabry in Oostende en GIO in Brussel inspiratie om echte reuzen te bouwen, samen met die fragiele mensen. Het zijn dus geen uitvergrote volksfiguren, maar twee unieke reuzen die de breekbaarheid en veerkracht van de mens verbeelden. Allebei hebben ze gigantische armen. “In alle antwoorden kwam terug: ik wil omarmen. Die grote armen zijn er dus om te ontvangen, vast te nemen, te koesteren.” Zondag worden de reuzen in Oostende getrouwd door Bart Tommelein, Caroline Pauwels en Sven Gatz.

Bij de reuzen hoort ook een theatervoorstelling. “We hebben niet alleen twee nieuwe reuzen maar ook twee nieuwe, mooie groepen. Tussen die mensen is een verbondenheid ontstaan, en zij wilden de reuzen nog niet loslaten.”

Kwetsbare mensen ontmoeten elkaar in de reus en vertellen prachtige verhalen die het publiek beroeren. “Anthony bijvoorbeeld is een jongen met een beperking die alleen maar in liedjes van Wham kan spreken. Er is ook Jimmy, die een enkelband heeft. Die zegt: ‘bij deze groep horen geeft me vleugels’. Deze mensen durven toegeven dat ze kwetsbaar zijn en dat delen met het publiek.”

Onze reuzen zijn de eerste reuzen in heel de wereld die gebouwd zijn uit een kwetsbaarheid

Op zondag 25 juli arriveren de twee reuzen om 8 uur ‘s morgens aan de Churchillkaai in Oostende. Daar stappen ze naar het Leopoldspark, waar om 17u hun trouwfeest plaatsvindt. En op woensdag 28 juli speelt de voorstelling De Reus in de Mens. Tickets voor de trouwerij en de voorstelling kan je kopen op de website van Theater Aan Zee.

De Reus in de Mens is een initiatief van Theater Aan Zee en Caroline Pauwels. Stefan Perceval en Marit Stocker (HET GEVOLG) sloegen de handen in elkaar met deelnemers uit de sociale organisaties Zonnelied in Brussel en O.666, Arktos en kleinVerhaal in Oostende.

Herbeluister hier het gesprek met Stefan Perceval in Espresso.

Stefan Perceval over De Reus in de Mens

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.