Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Revolution: Russian Art 1917-1932

Revolution: Russian Art 1917-1932Kunst & Cultuur

Aan het fascinerende momentum in de Russische geschiedenis waarop de avant-garde, de revolutionairen van de kunst, en de politieke revolutie hand in hand leken te gaan, is al vaak aandacht besteed.
Afbeelding Kazimir Malevich - Boeren, 1930.

Foto: Kazimir Malevich - Boeren, 1930.

Malevich, Kandinsky, El Lissitzky, Tatlin, Rodchenko, Eisenstein, Dziga Vertov, Meyerhold, Mayakovsky – om er enkelen te noemen- waren aanvankelijk dé artistieke voortrekkers van de revolutie.

De tentoonstelling in Londen laat echter ook zien hoe tot 1932 er een grote diversiteit bestond in de kunst. Isaac Brodsky, die portretten schilderde van Lenin en Stalin, werkte in een heel conventionele, realistische stijl (de smaak van de leiders zelf was immers niet zo vooruitstrevend). Schilders als Alexander Deineka en Kuzma Petrov Vodkin zijn altijd figuratief blijven schilderen en pasten hun thematiek aan volgens de nieuwe politieke wind. Andere kunstenaars betreurden net de teloorgang van het oude Rusland en drukten in hun werk nostalgie uit naar het orthodoxe Rusland en het traditionele leven op het platteland.

De keizerlijke porseleinfabriek werd genationaliseerd en produceerde nu proletarisch porselein, vaak beschilderd door werkloos geworden iconenschilders. Van die nieuwe porseleinproductie is ook heel wat te zien op de tentoonstelling.

Toen, na de dood van Lenin, Stalin aan de macht kwam, kreeg de avant-garde het steeds moeilijker en in 1932 besliste de communistische partij dat het nationaal socialisme de enige marsrichting werd voor de kunst. In de jaren dertig werden veel kunstenaars en schrijvers, naast vele andere burgers, gearresteerd, vermoord of naar de goelag gestuurd. Het definitieve einde van een pluriforme Russische cultuur.

De tentoonstelling ‘Revolution: Russian Art 1917-1932’ in de Royal Academy of Arts in Londen is een opwindende visuele trip naar de vijftien jaren die volgende op de Russische Oktoberrevolutie.

Nog tot 17 april.