Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ga als VIP naar de Ria Pacquée-tentoonstelling in het Middelheimmuseum

Ga als VIP naar de Ria Pacquée-tentoonstelling in het MiddelheimmuseumKunst & Cultuur

Tot zondag 22 september 2019 kan u in het Middelheimmuseum gaan kijken naar de tentoonstelling 'They are looking at us, we are looking at them' van Ria Pacquée. Al sinds de jaren zeventig onderzoekt Ria Pacquée (B, 1954) het begrip identiteit. Dat doet ze met haar eigen lichaam als werkinstrument: in performances en body art, maar ook in recente installaties en videowerken. En met een beetje geluk kan u duotickets winnen voor een VIP-rondleiding.
© VRT rr

Speel mee en win

Vanuit haar houding als performer neemt zij zelf in het werk – voor of achter de camera – een centrale positie in, zonder dat het biografisch of persoonlijk wordt. Ze ziet identiteit als een open en daardoor dynamische constructie in constante dialoog met de buitenwereld. Pacquée is een buitenstaander, ze ontsnapt maar al te graag aan categorisering en de daarbij horende verwachtingen. De tentoonstelling ondermijnt het schijnbaar onveranderlijke begrip identiteit op verschillende manieren.

Het werk van Ria Pacquée is voor het eerst sinds enige tijd weer te zien in een grotere museale presentatie in België. Het Middelheimmuseum plaatst het in een internationale context van de hedendaagse beeldhouwkunst. Het project bevat niet alleen nieuwe sculpturale installaties, een residentie en performances van de kunstenaar zelf, maar ook een performanceprogramma met gastkunstenaars Suchan Kinoshita (JP, 1960), Tsubasa Hori (JP, 1976), Lilibeth Cuenca Rasmussen (PH, 1970) en Minja Gu (KOR, 1977). Le Tag/200m, het werk dat Joëlle Tuerlinckx creëerde voor Skulptur Projekte Münster 2017, wordt bovendien speciaal voor de tentoonstelling opnieuw uitgevoerd. Daarnaast gaat Pacquées werk in dialoog met werk uit de collectie van het Middelheimmuseum van Luc Deleu, John Körmeling en Louise Lawler.

Ria Pacquée daagt niet alleen haar eigen lichaam uit, maar eveneens dat van de bezoekers en de kunstenaars in en rond haar project. Nog nooit was een kunstenaar zo lang letterlijk aanwezig in het museum. Haar residentie op het eilandje in de parkvijver is dan ook dé kans om haar live aan het werk te zien, want haar performances zijn intuïtief, direct en efemeer.

Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling

Wedstrijd

Klik hieronder op 'neem deel' en door een juist antwoord te geven op de wedstrijdvraag, maakt u kans op een duoticket voor zo'n VIP-rondleiding op zaterdag 29 juni 2019. Om 11 uur kan u de tentoonstelling bezoeken, u krijgt ook een drankje aangeboden en per duo krijgt u een catalogus mee naar huis.

Gelieve alleen deel te nemen als u op zaterdag 29 juni 2019 in Antwerpen kan geraken. Datum en uur van deze VIP-rondleiding liggen vast.

U kan meespelen tot maandagavond 10 juni 2019 om middernacht.

De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram