Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
RIP Michel Tournier

RIP Michel TournierKunst & Cultuur

De Franse auteur Michel Tournier is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie. Tournier geldt als een van de grootste Franse schrijvers uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
Michel Tournier

Michel Tournier

Michel Tournier won in 1970 de Prix Goncourt voor "Le roi des Aulnes" (vertaald als De Elzenkoning en uitgebracht bij Meulenhoff).

Tournier kwam uit een gezin van germanisten en was dus sterk beïnvloed door de Duitse cultuur. Als jong kind had hij een zwakke gezondheid, en zijn ouders verhuisden om die reden van de grootstad Parijs naar het dorpje Saint-German-en-Laye. Zijn ervaringen daar en in de privéscholen in de buurt kwamen terug in verschillende van zijn boeken.

Tournier studeerde filosofie aan de Sorbonne en in het Duitse Tübingen. Hij voelde zich verbonden met Kant, en ook met Sartre. Hij slaagde niet voor het examen dat hem in staat zou stellen om les te geven. Teleurgesteld ging hij aan de slag als vertaler en radiomaker. Pas op zijn 42ste begon hij te publiceren.

Vrijdag

Hij debuteerde in 1967 met "Vrijdag of het andere eiland", over de avonturen van Robinson Crusoe en zijn knecht Vrijdag, maar dan vanuit het omgekeerde perspectief. Het boek was een succes (en nog meer in een latere, vereenvoudigde editie). Tourniers reputatie werd voorgoed gevestigd met "De Elzenkoning".

De auteur overleed maandagavond in zijn huis in Choisel, een plaatsje met 550 inwoners, waar hij al meer dan een halve eeuw in een gewezen klooster leefde, als eenzaat, en waar hij ook wilde begraven worden.

Tournier was in Frankrijk een monstre sacré. Hij werd geregeld genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur. President Mitterrand ging volgens Le Monde tijdens zijn twee ambtstermijnen 4 keer bij hem op bezoek.

(Belga/RR)