Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Rituelen, Eenvoud en Stilte. Een week lang vooruitblikken op Klara's 'In Stilte'

Rituelen, Eenvoud en Stilte. Een week lang vooruitblikken op Klara's 'In Stilte' Blijf verwonderd!

Het zal voor de makers van Klassiek Leeft heel aangenaam zijn een week lang passim in te zoomen op het prachtige boek ‘De stilte van de muziek voor Bach’. Serene, ingetogen verstilling staat er in relatie tot intellectuele en spirituele overtuiging. Zestig sleutelwerken uit middeleeuwen en renaissance komen aan bod, stiltemuziek zonder drift of duivels. Muzieksamensteller Els Van Hoof programmeert met enkele minder bekende juweeltjes uit de tijd voor Bach.
Stilte in Klassiek Leeft

Een week lang stilte in muziek van voor Bach

Bart Stouten zal een week lang die muzikale stilte omspelen met verwijzingen naar Sara Maitland, Hélène Deutsch, Alexander Selkirk, William Wordsworth, Augustinus, Jean-Yves Cousteau en vele, vele anderen.

Soms klinken de stiltezoekers onder ons als monniken die naar de rituelen van een abdij verlangen en die rituelen in stilte aanbidden, als in een gebed dat ons dichter bij het mysterie zal brengen, zonder te beseffen wellicht dat die abdij in haar twintigste eeuw een tikkeltje van haar oorspronkelijk gereguleerde eenvoud is weggegleden.

Ook is het best mogelijk dat de eenvoud -- terwijl we het niet eens goed gemerkt hebben -- hopeloos achterhaald is, uit de tijd geraakt, zo ongeveer zoals de beleefdheidsformuleringen in brieven die oudere mensen in een tijdperk van e-mail naar elkaar versturen.

Maar hoe zit het met de pure stilte? Hoe zit het met de stilte in de muziek… de muzikale stilte voor Bach? Het wordt vast een boeiende ontdekkingstocht. Een week lang in ‘Klassiek Leeft’!

 

Klassiek Leeft

Uw gedroomde speelruimte voor klassieke muziek met de beste nieuwe vertolkingen van dit ogenblik.

Presentatie: Bart Stouten / Anne-Marie Segers

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klassiekleeft@klara.be

Elke weekdag, telkens van 09 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.