Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Robert Groslot wordt 70

Robert Groslot wordt 70Blijf verwonderd!

Componist, dirigent, pianist en grafisch kunstenaar Robert Groslot viert op 9 juni zijn 70ste verjaardag. Recent verscheen een nieuwe cd met eigen werk: The Intimacy of Distance, My Green Shade Forest en Trittico incantevole, allemaal wereldpremières. Hij leidt Brussels Philharmonic. Charlotte Wajnberg, laureaat van de Koningin Elisbethwedstrijd Zang 2018 is de soliste in het eerste werk. Robert Groslot is bij Music Matters te gast op 1 juni.

Robert Groslot schreef in 2020 onder meer 2 symfonieën en enkele concerto's

Robert Groslot studeerde piano aan Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. In 1974 won hij de Alessandro Casagrande pianowedstrijd (Terni, Italië), en in 1978 werd hij laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano.

Na deze onderscheidingen ondernam hij verschillende concertreizen en was hij actief op het vlak van kamermuziek. Hij speelde jarenlang samen met klarinettist Walter Boeykens, met wie hij verschillende opnames maakte op het label Harmonia Mundi. Andere kamermuziekpartners waarmee hij werken op cd heeft opgenomen zijn cellist Roel Dieltiens en pianist Daniel Blumenthal.

Van bij aanvang van zijn carrière geeft hij ook pianolessen, aanvankelijk aan het Lemmensinstituut in Leuven, nadien aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en tevens een tijdlang aan het Utrechts Conservatorium. Aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen, waar hij van 1996 tot 2001 ook artistiek directeur was, doceerde hij behalve piano ook kamermuziek.

Enkele jaren na de Elisabethwedstrijd richt Groslot zich ook op dirigeren. Sinds 1986 dirigeert hij ook het Nieuw-Vlaams Symfonie-orkest (vandaag Symfonieorkest Vlaanderen). In 1991 richt hij dan het symfonisch orkest Il Novecento op. Met dit orkest treedt hij vanaf 1991 op tijdens de Night of the Proms in diverse landen in Europa.

In 2001 ontpopte Groslot zich tot grafisch kunstenaar. Hij maakte enkele tableaus die hij Computer Designed Paintings noemt. In 2005-2006 was er zijn eerste filmproject The Great Globe. In 2008 volgt het multimediale project, Si le Monde..., waarbij hij zich liet inspireren op een bekende uitspraak van de Franse schrijver Albert Camus uit zijn boek Le mythe de Sisyphe.

Robert Groslot schreef tot op vandaag een 135-tal werken. Recent verscheen bij Naxos een nieuwe cd met eigen werk: The Intimacy of Distance (2019) voor sopraan en orkest, My Green Shade Forest (2015) en Trittico incantevole (2017), stuk voor stuk in wereldpremière. Groslot dirigeerde zelf Brussels Philharmonic. Charlotte Wajnberg, laureaat van de Koningin Elisbethwedstrijd zang 2018 is de soliste van The Intimicay of Distance.

Ook het Concerto voor E-basgitaar en orkest (solist Thomas Fiorini) en Now, Voyager, sail… A Symphony for Orchestra nam Groslot recent met Brussels Philharmonic op.

31/05/2021 Robert Groslot over zijn nieuwe cd en zijn muzikale plannen
©VRT/Klara
Robert Groslot stelde zijn 3de cd bij het label Naxos voor

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.