Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Robert Herberigs in Nuits d'été op woensdag 29 juli

Robert Herberigs in Nuits d'été op woensdag 29 juliKlassieke muziek

De Gentse componist Robert Herberigs (1886-1974) is een fenomeen. Herberigs creativiteit was onstuitbaar, en zelfs een rijk en gevarieerd muzikaal oeuvre kon zijn honger niet stillen. Hij schilderde en, gefascineerd door literatuur, publiceerde hij ook romans.
foto van Château Rochecolombe© Ardèche Tourisme

Chateau de Rochecolombe, gekocht door Robert Herberigs in 1925

Na zijn opleiding aan het conservatorium won Robert Herberigs in 1909 de Romeprijs met een cantate waarin hij zelf de hoofdrol zong. Met het geld van de Prix de Rome reisde hij rond in Europa, waar hij met volle teugen het impressionisme in Parijs opsnoof, overdonderd werd door de opera Salome van Richard Strauss en ook de muziekcentra als Berlijn, Bayreuth en Wenen bezocht.
Bij zijn terugkeer dirigeerde de jonge Herberigs zelf een concert met o.a. het hoornconcerto Cyrano de Bergerac – een schets voor hoorn solo en orkest (1912) . Dat zou een van de bekendste en meest internationaal gespeelde werken van Herberigs blijven. Herberigs, van rijke komaf en zelfbewust, ging zijn eigen weg. In de jaren 1920 legde hij zich - intussen bevrijd van de laatromantiek en ‘de schaduw van Benoit’ – vooral toe op pianowerk, liederen en kamermuziek. Zijn suite voor piano Ariane, vol geraffineerde harmonieën, droeg hij op aan Maurice Ravel.
In 1925 kocht Herberigs impulsief een domein in de Ardèche. Het gezin pendelde tussen Oudenaarde en Frankrijk. Herberigs componeerde er naar hartenlust, o.m. heel veel kerkmuziek. In 1940 werd zijn fruitplantage verwoest door een hevig onweer. Tijdens de tweede wereldoorlog schreef hij in Frankrijk, afgesloten van de buitenwereld, tientallen pianowerken.
Na de oorlogsmiserie vond hij zichzelf opnieuw uit in Oudenaarde, met het schrijven van romans en met een grote compositieopdracht voor een massaspektakel over het Lam Gods. In de jaren 1950 schreef Herberigs opnieuw symfonisch repertoire, dat werd uitgevoerd door het orkest van het N.I.R. Château Rochecolombe is nu een wijndomein, nog steeds in handen van de familie Herberigs.

Luister naar de muziek van Robert Herberigs in Nuits d'été van woensdag 29 juli op Klara, klara.be of via de klara-app. 

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.