Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Robert Tear in Maestro

Robert Tear in Maestro Klassieke muziek

De tenor uit Wales overleed 10 jaar geleden. Z'n grote klasse wordt opnieuw glashelder in een verzameling van 14 cd's met de recitals die hij voor Argo opnam. Maestro put uit deze rijke verzameling, vanaf maandag 23 november.

Robert Tear

In de jaren '60 blonk Robert Tear uit in de opera's van Benjamin Britten. In zijn zangstijl hoor je soms de echo van Peter Pears. Een stijl gekenmerkt door uitgepuurde taalbeheersing, een fijn evenwicht tussen drama en lichtheid, en vooral een eenvoud en spontaniteit die bij de luisteraar voor een hoog luistercomfort zorgt. Tear vervalt niet in overdrijvingen, en is geen hinderpaal tussen de muziek en de toehoorders. Complete dienstbaarheid aan de muziek is zijn drijfveer.

Na de Britten-periode was Robert Tear jarenlang verbonden aan Covent Garden in Londen. Tot aan z'n afscheid van het podium in 1999. 

Z'n repertoire was breed : van oude muziek tot de nieuwe muziek van Michael Tippett. Dirigeren heeft hij wel geprobeerd, maar hij vond het toch niet helemaal passen bij z'n persoonlijkheid. Dan gaf hij veel liever les. Het vak doorgeven met warmte en mildheid, maar altijd met de juiste woorden en aanbevelingen. 

Robert Tear overleed in het voorjaar van 2011 na een slepende ziekte. Hij was net 72 jaar geworden. In de Londense kerk van St-Martin-in-the-Fields was er een herdenkingsdienst waar verschillende collega's van Tear het woord namen, o.a. Janet Baker en Thomas Allen. 

In zijn memoires vertelt Tear over zijn liefde voor schilderkunst (hij schilderde ook zelf) en over de verdieping die hij in het boeddhisme vond.

Mark Janssens 

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.