Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Rode zaal // Grote podia

Rode zaal // Grote podiaKlassieke muziek

En tijdens Klara in deSingel er is natuurlijk ook volop activiteit in de Rode zaal.
Foto van het Taurus Quartet

Taurus Quartet

13.45 – 14.30 uur Philip Catherine Piano Trio

Sinds de jaren 1960 bekleedt gitarist Philip Catherine een vooraanstaande plaats in de Europese jazzscene. Hij werkte met grootheden als Chet Baker, Stéphane Grappelli, Charles Mingus en Dexter Gordon en speelde in de grootste muziektempels ter wereld: van de Philharmonie in Berlijn tot Carnegie Hall in New York, van het Concertgebouw in Amsterdam tot de Olympia en de Salle Pleyel in Parijs. Philip Catherine werd gelauwerd met talrijke prijzen. In 1990, samen met Stan Getz, kreeg hij de Bird Prize tijdens het Northsea Jazz Festival en in 1998 mocht hij in Parijs een Django D’Or in ontvangst nemen voor ‘Beste Europese Jazzmuzikant’. In 2001 sleepte hij de ZAMU (voorloper van de MIA’s) ‘Lifetime Achievement Award’ in de wacht. In november 2002 ontving hij de eretitel Maestro Honoris Causa van de Stichting Antwerps Conservatorium en in 2011 kreeg hij de Klara Carrièreprijs. Op Klara in deSingel speelt Philip Catherine met zijn pianotrio: met Nicola Andrioli, piano en Bart De Nolf, bas.

15.30 – 16.15 uur GFVP feat. Shalan Alhamwy & Elias Bachoura

Het Ghent Folk Violin Project, onder leiding van Wouter Vandenabeele, staat al enkele jaren bekend om zijn originele mix van folk, wereldmuziek, klassiek en jazz. Met de viool van Shalan Alhamwy en de Arabische luit van Elias Bachoura krijgt het gevarieerde repertoire van GFVP er een betoverende Syrische toets bovenop. Naast eigen werk van Elias en Wouter, brengt het GFVP ook muziek van gerenommeerde Arabische componisten als Munir Bachir en Anouar Brahem en traditionele Belgische en Griekse melodieën. Dit alles wordt vermengd met beklijvende taksims en verrassende improvisaties, waarbij de diverse stijlen van de muzikanten prachtig tot uiting komen.

17.15 – 18 uur Taurus Quartet

Met dit concert, en met een 3-delige radioserie op zondag, viert Klara de verjaardag van de Amerikaanse componist Philip Glass die op 31 januari 80 wordt. Het Taurus Quartet speelt zijn derde strijkkwartet, Mishima. Deze muziek uit 1985 werd geschreven in Glass’ kenmerkende repetitieve en bedwelmende stijl en diende aanvankelijk als soundtrack voor de gelijknamige film van Paul Schrader, maar vond ook de weg naar de traditionele concertpodia. Het vierde strijkkwartet van de Letse componist Peteris Vasks meandert op schitterende wijze door een wijds spectrum van emoties. ‘Er is zo veel bloedvergieten en drang tot vernietiging in de wereld, maar toch slagen liefde en idealisme er nog steeds in om de boel in balans te houden. In mijn nieuwe kwartet wil ik daarover spreken, niet vanaf de zijlijn, maar met directe emotie en gevoeligheid’, aldus Vasks.
Laat het Taurus Quartet u meevoeren en ontroeren!

20 – 21.30 uur The Klezmatics 30th anniversary tour

De voorbije dertig jaar zijn The Klezmatics uitgegroeid tot een van de belangrijkste klezmergroepen uit het Oosten van de Verenigde Staten. Deze New Yorkers zetten de traditionele Joodse muziek overtuigend in de 21ste eeuw. Geen klezmerband speelt zo veelzijdig avontuurlijk en ‘rock ‘n roll’ als The Klezmatics. Ze reisden de hele wereld rond en werkten met tal van artiesten samen. De nieuwe cd Apikorsim is de eerste cd die ze maken met z’n zessen. Stuk voor stuk zijn het bekende namen in de Joodse muziekwereld: Frank London, Lisa Gutkin, Paul Morrissett, Lorin Sklamberg en Matt Darriau, naast jazzdrummer Richie Barsay.

Surf naar klara.be/klaraindesingel voor alle details

Klik hier om het programmaboekje te downloaden in PDF-formaat