Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Romantiek in Klara Live, rechtstreeks vanuit Bozar

Romantiek in Klara Live, rechtstreeks vanuit BozarKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 23 januari in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van dirigent Vassilis Christopoulos

dirigent Vassilis Christopoulos, maandag rechtstreeks vanuit Bozar met het Symfonieorkest Vlaanderen ©

Deze week dompelen we u onder in de eeuw van de romantiek. Een tijdperk waarin componisten als Smetana, Dvořák en Chopin hun nationale trots in hemelse muziek omzetten.

Maandag 23/01/2017

Maandag is Lut Van der Eycken uw gastvrouw, rechtstreeks vanuit Bozar.
Het Symfonieorkest Vlaanderen en dirigent Vassilis Christopoulos verenigden in dit programma drie werken met nationale inspiratie : Bohemen klinkt door in de Moldau (Má Vlast) van Bedrich Smetana en in de 7de symfonie van Antonin Dvořák; Polen in het 1ste pianoconcerto van Frédéric Chopin. Solist in het Chopinconcerto is Nikolai Demidenko.

Dinsdag 24/01/2017

Chopins oeuvre bestaat bijna geheel uit composities voor solopiano: technisch zeer veeleisend en met subtiele nuances en expressieve diepten. Tussen 1842 en 1845 beleeft Chopin een intense, maar moeilijke relatie met de schrijfster George Sand. Het is ook een periode waarin hij zijn compositorische ambities herbekijkt. Het resultaat, zoals de Drie mazurkas, opus 59 of de Sonate nr. 3 in bes, opus 58, behoort tot het beste wat hij heeft geschreven. El Bacha draagt Chopin op handen en is de gedroomde pianist voor deze meesterwerken. U hoort hem in een concertopname gemaakt in AMUZ op Chris Maenes prachtige kopie van een Grand Concert Pleyel Piano uit 1843

Woensdag 25/01/2017

Het Ests Nationaal Kamerkoor en Filharmonisch Orkest speelden een thuismatch op vrijdag 4 november 2016. Met de koorfantasie van Beethoven en het tweede pianoconcerto van Brahms met hun landgenoot Kalle Randalu traden zij op in de concerthall van Tallinn. Orkest en koor stonden onder leiding van de Estse grootmeester Neeme Järvi. Ook het bisnummer was Ests: van Lepo Sumera

Donderdag 26/01/2017

Een concert met het Budapest Festival Orchestra is altijd een belevenis. Zeker met topviolist Leonidas Kavakos erbij. Zijn vertolking van Bartóks Tweede vioolconcerto is zonder meer subliem. Dirigent Iván Fischer combineerde bij de muziek van Bartók Schuberts Vijfde symfonie. Twee componisten van een uitzonderlijke klasse. Met het Budapest Festival Orchestra kan u genieten van de fijnste schakeringen en de zuiverste expressie. Dit concert werd opgenomen in deSingel op 6 december 2016.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be