Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Romantiek ten top met het Radio Filharmonisch Orkest

Romantiek ten top met het Radio Filharmonisch OrkestKlassieke muziek

Het Radio Filharmonisch Orkest uit Nederland was op 10 februari te gast in de reeks van Cofena concerten in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. Het orkest bracht onder leiding van de Israëlische gastdirigent Omer Meir Wellber een concertprogramma met een hoog romantisch gehalte met muziek van Wagner, Mahler en Tsjaikovski.
Piotr Iljitsj TSJAIKOVSKI

Piotr Iljitsj TSJAIKOVSKI 6e symfonie in Klara Live

Sinds haar oprichting in 1945 haalt COFENA, wat staat voor COncerten en FEstiviteiten iN Antwerpen, jaarlijks beroemde orkesten en dirigenten naar Antwerpen. Zo passeerden orkesten als de Berliner Philharmoniker, het orkest van het Mariinski Theater, London Philharmonic en het Concertgebouworkest Amsterdam de revue onder de leiding van illustere dirigenten zoals Herbert Von Karajan, Kurt Masur en Valéry Gergiev.

Het concert begon met het Vorspiel en Liebestod uit Tristan en Isolde van Richard Wagner. Deze opera, gebaseerd op het middeleeuwse epos van Gottfried van Straatsburg, behoort nog steeds tot de hoogtepunten uit het operarepertoire. De harmonische durf die Wagner hier aan de dag legt wordt door velen beschouwd als een eerste aanzet tot atonaliteit.

De Lieder eines fahrenden Gesellen, welke Gustav Mahler schreef tussen 1883 en 1885, vertellen volgens Mahler zelf het verhaal van een kunstenaarsgezel, die door een felle smart getroffen wordt, de wijde wereld intrekt en doelloos rondzwerft. De teksten voor deze liedcyclus zijn deels overgenomen uit de bundel Des Knaben Wunderhorn, een verzameling van honderden Duitse volksliedteksten, en deels door de componist zelf geschreven. De solist in de Lieder eines fahrenden Gesellen is de jonge Oostenrijkse bariton Rafael Fingerlos. De eerste uitvoering in de versie voor zang en piano vond plaats in 1885 met Mahler aan de piano, de orkestversie werd gecreëerd in 1896 door de Berliner Philharmoniker onder leiding van de componist zelf. Van het tweede lied ‘Ging Heut Morgen Ubers Feld’ bestaat er een historische opname door Mahler zelf uitgevoerd aan de piano, een van de weinige klankfragmenten waar we Mahler zelf aan het werk kunnen horen.

Tsjaikovski schreef zijn zesde symfonie, die ook bekend staat als de Pathétique in 1893. Dit werk is het aangrijpende hoogtepunt van zijn symfonische oeuvre en tevens een meesterwerk uit de symfonische romantische muziekliteratuur. Tsjaikovski schreef zelf over dit werk ”Ik beschouw dit vast en zeker als mijn beste en vooral oprechtste werk. Ik hou ervan, zoals ik nog nooit van een van mijn composities heb gehouden. In deze symfonie heb ik mijn hele ziel blootgelegd.” Deze compositie is zeer emotioneel geladen, tragisch, maar ook vol van melancholie en hartstocht. Hijzelf dirigeerde de première die plaats vond in Sint-Petersburg, nauwelijks 9 dagen vooraleer hij aan cholera zou overlijden.

Deze drie topwerken kan u beluisteren op dinsdag 7 april in de uitzending Klara Live om 20.00 u.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.